Πέθανε ο δημιουργός του «Ανθρώπου που έβλεπε τα τρένα να περνούν»

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 00:19
A- A A+

Ο Τσέχος σκηνοθέτης Γίρι Μένζελ, η ταινία του οποίου «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» (1966) είχε κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, πέθανε το βράδυ του Σαββάτου σε ηλικία 82 ετών.

Ο Μένζελ ανήκε στο τσεχοσλοβακικό Νέο Κύμα των σκηνοθετών των χρόνων του 1960 που περιελάμβανε τον Μίλος Φόρμαν της «Φωλιάς του κούκου» και του «Αμαντέους» καθώς και τη σκηνοθέτιδα της αβάν γκαρντ Βέρα Χιτίλοβα.

«Πολυαγαπημένε μου Γίρκα, σε ευχαριστώ για κάθε μέρα που πέρασα μαζί σου. Η κάθε μια ήταν εξαιρετική, είμαι επίσης ευγνώμων σε σένα για τα τελευταία τρία χρόνια όσο σκληρά κι αν ήταν», έγραψε η σύζυγός του σε ανάρτησή της στο facebook.

Ο Μένζελ έγινε διάσημος με τον «Άνθρωπο που έβλεπε τα τρένα να περνούν», την ιστορία νεαρού ελεγκτή σιδηροδρόμων στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Τσεχοσλοβακία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είχε βασιστεί σε νουβέλα του Τσέχου συγγραφέα Μπόχουμιλ Χράμπαλ, έργα του οποίου ενέπνευσαν και άλλες ταινίες του Μένζελ όπως το «Υπηρέτησα τον βασιλιά της Αγγλίας», το 2006.

Όπως και άλλοι σκηνοθέτες της γενιάς του, ο Μένζελ αντιμετώπισε προβλήματα με τις κομμουνιστικές αρχές. Η ταινία που γύρισε το 1969 «Skrivánci na niti» (αγγλ. τίτλος «Larks on a String») δεν προβλήθηκε στην πατρίδα του έως το 1990.

Η ταινία που γύρισε το 1985 «Vesničko má středisková» (αγγλ. τίτλος «My Sweet Little Village») ήταν υποψήφια για Όσκαρ και ορισμένες από τις υπόλοιπες ταινίες του έχουν γίνει κλασικές για τους θεατές και τους σκηνοθέτες του τσεχικού κινηματογράφου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή