Αύξηση κατά 59,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές φαρμάκων

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 20:26
UPD:20:26
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Για το 1ο εξάμηνο του 2020

Εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών κατά 59,7% κατέγραψε το φάρμακο στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (Αύγουστος 2020). Τα τελευταία χρόνια, τα φάρμακα παραμένουν σταθερά το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας, μετά τα πετρελαιοειδή, με το ποσοστό της συμμετοχής τους στο σύνολο των εξαγωγών να ξεπερνά το 6%.

Η αύξηση των εξαγωγών για το ελληνικό φάρμακο έγινε εν μέσω πανδημίας που οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες υπολειτουργούσαν και υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις στο διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η αύξηση των εξαγωγών έγινε, αφού καλύφθηκαν πλήρως οι εγχώριες ανάγκες σε φάρμακα. Ενώ η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου εξασφάλισε την αυτάρκεια και την επάρκεια στα αναγκαία φάρμακα πρώτης γραμμής στη χώρα μας και την πλήρη κάλυψη των αναγκών περισσότερων από τριών εκατομμυρίων ασφαλισμένων και ασθενών.

Το ζητούμενο, όπως λένε οι ιθύνοντες της αγοράς φαρμάκου για την επόμενη μέρα, είναι η ταχεία επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί ένα ελπιδοφόρο κλάδο, με μεγάλη αξία για την οικονομία και τις εξαγωγές και οι παραγωγικές επενδύσεις που κάνει καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων ξένων εταιρειών, θα έχουν μια μοναδική πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή