«Κωστής Παλαμάς - Οι μούσες που αγάπησα»: Με πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 08:01
A- A A+

Σημαντικές στιγμές της ποιητικής διαδρομής καθώς και την άγνωστη προσωπική και ερωτική ζωή του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά θα μεταφέρει στη σκηνή ο Γρηγόρης Βαλτινός με τη θεατρική παράσταση «Κωστής Παλαμάς - Οι μούσες που αγάπησα», στην οποία πρωταγωνιστεί και υπογράφει τη σκηνοθεσία.

Η παράσταση αποκαλύπτει την ευαίσθητη πλευρά του ποιητή και τον έρωτά του με την αιώνια γυναίκα «μούσα», που αποτελεί και ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ποίησής του. Ο Παλαμάς, ως γνωστόν, ήθελε να υπάρχει πάντα στη ζωή του μια μούσα, να τον εμπνέει. Μια γυναίκα μούσα, πράγμα που ισχύει γενικώς για τους ποιητές, καλλιτέχνες και δημιουργούς σε όλα τα επίπεδα, κατά περίπτωση.

Το ποιητικό του έργο είναι μεγάλο σε έκταση και σε σημασία και είχε τεράστια απήχηση στην εποχή του. Διαμετρικά αντίθετες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες, όπως ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Νίκος Ζαχαριάδης αισθάνθηκαν την ανάγκη να τοποθετηθούν απέναντι στον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» -κορυφαία έκφραση της «λυρικής σκέψης» του Παλαμά. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει πει ότι ο Παλαμάς είχε μεγαλύτερη επιρροή από δέκα Πρωθυπουργούς. Το ενδιαφέρον για το έργο του μειώθηκε στη μεταπολεμική Ελλάδα, όταν επικράτησαν διαφορετικά αισθητικά ρεύματα ενώ υποχώρησε και το ενδιαφέρον για την ποίηση γενικότερα.

Το έργο επιδιώκει να αποκαλύψει τις μύχιες πτυχές της προσωπικής και ερωτικής ζωής ενός ποιητή, που ποτέ δεν έκρυψε την ευαισθησία του. Πίσω απ’ τον ποιητή, βλέπουμε έναν άνθρωπο που έρχεται αντιμέτωπος με τη φθαρτότητα, την απώλεια και τη διαβρωτική δύναμη του χρόνου.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός με τη δική του ευρηματική σκηνοθετική ματιά αναδεικνύει τη δύναμη και τις αδυναμίες του ποιητή στην πάλη του με τον χρόνο και την απώλεια.

Μαζί του επτά γυναίκες -ηθοποιοί και μουσικοί- ενσαρκώνουν τη γυναίκα «Μούσα», που, χαρίζοντας την έμπνευση στον ποιητή, του συμπαραστάθηκε στον διαρκή αγώνα του με τη φθορά, τον μαρασμό και τον θάνατο.

AGGELIKI KOKKOVE

Το βιογραφικό-ποιητικό κείμενο της παράστασης έχει γράψει η συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου ενώ η πρωτότυπη μουσική με μελοποιημένα ποιήματα από την ερωτική ποίηση του Παλαμά ανήκει στον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου.

Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά» και θα παρουσιαστεί σε πόλεις που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον Παλαμά -όπως Πάτρα, Μεσολόγγι, Αθήνα καθώς και σε άλλες πόλεις. Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί οι παραστάσεις: Κηφισιά: Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 8.30 μ.μ., αίθριο Δημαρχείου Κηφισιάς | Νέα Χαλκηδόνα: Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, 8.30 μ.μ, Πολυχώρος Δροσίνη | Αίγιο: Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, 8.30 μ.μ., υπαίθριο θέατρο «Γιώργος Παππάς».

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Βαλτινός, κείμενο: Μαρία Παναγιωτακοπούλου, μουσική: Σάκης Παπαδημητρίου, ενορχήστρωση: Άσπα Παπαδημητρίου, χορογραφίες: Ευγενία Λιάκου, βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Παρασκευόπουλος, sound design: Βρεζ Χατσατουριάν, φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ, ηχογραφήσεις: studio The Cave.

Παίζουν: Κωστής Παλαμάς - Γρηγόρης Βαλτινός, Μαρία Βάλβη - Ιωάννα Στεφανάτου, Μούσα - Ευγενία Λιάκου. Τα τραγούδια ερμηνεύει η Έλενα Λεώνη Παπαδημητρίου.

Μουσικοί: Ιώ Κυριακίδου (πιάνο), Αριέτα Σαϊτά (βιολί), Στέλλα Τέμπρελη (τσέλο), Βικτώρια Κυριακίδου (φλάουτο),  Έλενα Λεώνη Παπαδημητρίου (άρπα).

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή