Λαγκαδάς: Μεγάλες οι ζημιές για αγρότες και κτηνοτρόφους από την κακοκαιρία

Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 16:20
UPD:16:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ
A- A A+

Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι στον δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, καθώς η επέλαση της κακοκαιρίας έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην περιοχή.

«Σε σύνολο 40 κτηνοτροφικών μονάδων στον δήμο Λαγκαδά, τουλάχιστον οι 15 έχουν υποστεί ζημιές» ανέφερε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και κτηνοτρόφος στον Λαγκαδά, Γιώργος Κεφαλάς, προσθέτοντας ότι «αυτές οι 15 εκτρέφουν το μισό ζωϊκό κεφάλαιο βοειδών στην περιοχή μας, που συνολικά ανέρχεται σε 6.000 βοειδή».

«Η οικονομική ζημιά μου υπολογίζεται σε πάνω από 70.000 ευρώ συνολικά» είπε ο κτηνοτρόφος Αποστόλης Γκούτας, σημειώνοντας ότι «ευτυχώς δεν είχα απώλειες ζώων, αλλά μετρώ σοβαρές ζημιές σε υποδομές και δυστυχώς με την ορμή του το νερό εξαφάνισε ζωοτροφές, βιταμίνες για τα ζώα, καλαμπόκια και μπάλες αχύρου πολλών χιλιάδων ευρώ». Ο ίδιος λειτουργεί τη μονάδα του στην περιοχή του Καβαλαρίου στον δήμο Λαγκαδά περισσότερα από 25 χρόνια και διαθέτει 350 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, εκ των οποίων οι 160 είναι μητέρες.

«Πλημμύρισαν τα πάντα» είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, Δημήτρης Παπασιμόπουλος, εκτιμώντας πως «το 70% της καλλιεργούμενης έκτασης με τριφύλλια, καλαμπόκια και σιτηρά έχουν καταστραφεί».

Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκονται τα αρμόδια στελέχη του δήμου Λαγκαδά, γυρίζοντας σε όλα τα χωριά, προκειμένου να δουν από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία, όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Αγροτικής Πολιτικής και Παραγωγικών Τάξεων, Άννα Σαρίκου.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο τοπικός δήμος καλεί τους πολίτες από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης στον δήμο εφόσον η οικοσκευή έχει υποστεί ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα. Σημειώνει δε ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, όπως και για τις αποζημιώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες.

Λόγω των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσαν οι ισχυρότατες βροχές και καταιγίδες που έπληξαν περιοχές του δήμου Λαγκαδά κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής, με εντολή του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο δήμος τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενέκρινε έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 150.000 ευρώ για τους δήμους Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και Βελβεντού Κοζάνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρώτες βασικές ανάγκες από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις δύο περιοχές.

Από την κακοκαιρία πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ το νερό κάλυψε αρκετούς δρόμους με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις νερού, ενώ παράλληλα επιχείρησε και σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων από τα αυτοκίνητά τους, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή