Σε 1-2 μήνες πιθανά αποτελέσματα από τη δοκιμή μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ανθρώπους

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 23:00
UPD:23:00
Eurokinissi/EUROKINISSI
A- A A+

«Μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες ελπίζουμε να έχουμε αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, που τώρα είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, σε χώρες της Λατινικής και της Νότιας Αμερικής», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής έρευνας μολυσματικών νόσων και τεχνολογιών ιικών φορέων της Regeneron Pharmaceuticals δρ Χρήστος Κυρατσούς, αναφορικά με την ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων στη «μάχη» της κατά της Covid-19 και συμπληρώνει: «Είμαστε σε συζητήσεις με ερευνητικά κέντρα να ξεκινήσουμε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και στην Ευρώπη, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες».

Ο Ελληνας που ανακάλυψε το φάρμακο για τον Εμπολα

Ο Έλληνας ερευνητής που έχει απασχολήσει τα πιο σημαντικά επιστημονικά κέντρα όταν το 2014 ανακάλυψε το φάρμακο για τον Έμπολα σώζοντας πολλές ανθρώπινες ζωές, παραχωρεί συνέντευξη για τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία Βιοτεχνολογίας, λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση της, σύμφωνα με το REUTERS, ότι ο συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων «σχεδόν μπλόκαρε τελείως τη μόλυνση από τον ιό σε ζώα».

Κάτι που σαφώς δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας και στους ανθρώπους και μένει να αποδειχθεί στις εν εξελίξει κλινικές μελέτες. Ωστόσο η ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει υποστηριχθεί από κορυφαίους επιστήμονες, όπως ο δρ Φάουτσι που τα έχει χαρακτηρίσει «σχεδόν σίγουρο στοίχημα». Αλλά και ο δικός μας Σωτήρης Τσιόδρας στην πρόσφατη επανεμφάνιση του στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, ανέφερε ότι ίσως είναι το νέο μεγάλο όπλο κόντρα στον κορωνοϊό.

Πώς «δουλεύουν» τα αντισώματα

Ο δρ Κυρατσούς εξηγεί πώς ακριβώς «δουλεύουν» τα μονοκλωνικά αντισώματα, πώς λειτούργησε η εν λόγω τεχνολογία στον Έμπολα, και πώς ευελπιστούν οι επιστήμονες να λειτουργήσει στον Sars- COV2. Μεταξύ άλλων μιλάει για την ανοσία που σε αντίθεση με τα εμβόλια είναι μικρότερης διάρκειας, καθώς επίσης και για τις προσπάθειες που γίνονται σχετικά με τη διασφάλιση της κατάλληλης παραγωγής και διάθεσης των αντισωμάτων, σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικά για τους ανθρώπους. 

Aξίζει να αναφερθεί ότι το περιοδικό Business Insider το 2019, συμπεριέλαβε τον Έλληνα ερευνητή από την Κοζάνη, στους 30 ανθρώπους παγκοσμίως, που αναμένεται να μεταμορφώσουν το μέλλον των υπηρεσιών υγείας. Επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συμπεριέλαβε τη φωτογραφία του δρ. Κυρατσού στο βίντεο, το οποίο ανέβασε στο Facebook, με εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στη μάχη κατά του SARS-COV2. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή