Χάκερ που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση στοχοθέτησαν την Moderna για το υποψήφιο εμβόλιο

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 16:18
UPD:16:29
Moment Editorial/Getty Images/Bill Hinton
A- A A+

Χάκερ που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση στοχοθέτησαν την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ που πραγματοποιεί έρευνες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στην προσπάθεια να κλέψουν δεδομένα, σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας των ΗΠΑ που εντοπίζει κινέζικο χάκινγκ τον οποίο επικαλείται σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters.

Η Κίνα αρνήθηκε σήμερα την κατηγορία ότι χάκερ που συνδέονται με τη χώρα στοχοθέτησαν τη Moderna.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ασκήθηκε δίωξη σε δύο Κινέζους πολίτες, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων τριών μη κατονομαζόμενων στόχων με έδρα τις ΗΠΑ που ασχολούνται με τις ιατρικές έρευνες για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι Κινέζοι χάκερ «διενήργησαν αναγνώριση» του δικτύου υπολογιστών μιας βιοτεχνολογικής εταιρείας της Μασαχουσέτης η οποία είναι γνωστό ότι εργάζεται για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η Moderna, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Reuters πως η εταιρεία είναι σε επαφή με το FBI και ενημερώθηκε για φερόμενες «δραστηριότητες αναγνώρισης πληροφορικής» από την ομάδα των χάκερ που αναφέρεται στο κατηγορητήριο της περασμένης εβδομάδας.

«Η Moderna παραμένει σε υψηλή επιφυλακή για ενδεχόμενες απειλές κυβερνοασφάλειας, διατηρώντας μια εσωτερική ομάδα, υπηρεσίες εξωτερικής υποστήριξης και καλές σχέσεις εργασίας με εξωτερικές αρχές προκειμένου να αποτιμούν συνεχώς απειλές και να προστατεύουν τις πολύτιμες πληροφορίες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ρέι Τζόρνταν, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της 7ης Ιουλίου, οι δύο Κινέζοι χάκερ, ο Λι Σιαογιού, 34 ετών και ο Ντονγκ Τζιαζί, 33 ετών, διενεργούσαν επί μία δεκαετία χάκινγκ το οποίο πρόσφατα περιέλαβε τη στοχοθέτηση ομίλων ιατρικής έρευνας για το Covid-19.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Λι και ο Ντονγκ συνεργάζονταν με το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.

Η Κίνα αρνείται συστηματικά οποιονδήποτε ρόλο στο χακάρισμα και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο, Ουάνγκ Ουνεμπίν, απέρριψε ως «αβάσιμη» την κατηγορία ότι χάκερ που συνδέονταν με την κυβέρνηση στοχοθέτησαν τη Moderna.

Οι άλλες δύο μη κατονομαζόμενες εταιρίες ιατρικής έρευνας που αναφέρονται στο κατηγορητήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης χαρακτηρίζονται ως βιοτεχνολογικές εταιρίες με έδρα την Καλιφόρνια και το Μέριλαντ.

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως η εταιρεία της Καλιφόρνια εργάζεται στην έρευνα για ένα αντιικό φάρμακο και αφήνει να εννοηθεί πως η εταιρεία του Μέριλαντ ανακοίνωσε δημόσια προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου τον Ιανουάριο. Δύο εταιρίες που θα μπορούσαν να ταιριάζουν με αυτές τις περιγραφές: η Gilead Sciences και η Novavax.

Ο εκπρόσωπος της Gilead Κρις Ρίντλεϊ δήλωσε πως η εταιρεία δεν σχολιάζει θέματα κυβερνοασφάλειας.

Η Novavax δεν έκανε κάποιο σχόλιο για συγκεκριμένες ενέργειες κυβερνοασφάλειας αλλά είπε: «Η ομάδα μας για την κυβερνοασφάλεια είναι σε επιφυλακή για φερόμενες ξένες απειλές που αναφέρονται στις ειδήσεις».

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή