Άδωνις Γεωργιάδης για Ελληνικό: Το μεγαλύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 12:21
UPD:13:07
A- A A+

Δύο γεγονότα της επικαιρότητας, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και την επένδυση στο Ελληνικό, σχολιάζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3, ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει πως για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας «υπάρχει πλέον ένα υπαρκτό και ρεαλιστικό σχέδιο εξυγίανσης , το οποίο θα μπορούσε να χαλάσει πια μόνο η οικογένεια του νυν ιδιοκτήτη». Και συνεχίζει με την ελπίδα πως « θα επικρατήσει η λογική και όλα θα πάνε καλά».  

Σύμφωνα με τον υπουργό «αν οι νυν μέτοχοι δεν υπογράψουν, αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν τα Ναυπηγεία, θα απολυθούν οι 700 εργαζόμενοι και θα μείνουν 400 εκατομμύρια χρέη στους μετόχους. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του… Οι εργαζόμενοι εκεί έχουν μεγάλη αγωνία για τη δουλειά τους και για το μέλλον τους. Και η χώρα έχει μία απόλυτη ανάγκη αναγεννήσεως της ναυπηγικής βιομηχανίας».

Κλείνοντας το θέμα των Ναυπηγείων, δηλώνει πως «εάν κάποιοι μέτοχοι έχουν οδηγήσει μία επιχείρηση στη χρεοκοπία για Χ λόγους, εγώ  τώρα δεν μπορώ να πω αν φταίνε ή δεν φταίνε. Το να δρουν εποικοδομητικά για να βρεθεί μια λύση είναι επαινετέο και να τους επαινέσουμε δημοσίως. Εάν επιλέξουν να δυναμιτίσουν το project, η κυβέρνηση δηλώνει ευθέως και καθαρά ότι άλλο σχέδιο δεν υπάρχει».

Όσον αφορά το σκέλος της συζήτησης και την επένδυση στο Ελληνικός, ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει  πως «αύριο έχουμε μια ιστορική στιγμή. Ο πρωθυπουργός θα κάνει τα επίσημα εγκαίνια, δηλαδή την πρώτη κατεδάφιση κτιρίου στο Ελληνικό. Συνολικά θα γκρεμιστούν 970 κτίρια. Εκδίδονται καθημερινά διαπιστωτικές πράξεις κατεδάφισης για τα κτίρια που πρόκειται  να κατεδαφιστούν.» Και συνεχίζει λέγοντας πως πρόκειται για «το μεγαλύτερο Real Estate σχέδιο ανάπτυξης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Είναι μία πόλη μέσα στην πόλη. Αυτό θα είναι το Ελληνικό.»

Ολοκληρώνοντας, και σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, «συνολικά η επένδυση είναι ύψους 8 δισεκατομμυρίων. Σε πρώτη φάση θα ανεγερθούν καζίνο, ξενοδοχείο και το Mall. Στη συνέχεια δύο μαρίνες, παραλίες, κατοικίες. Στα 3,5 χρόνια θα δούμε τα πρώτα κτίσματα. Το σύνολο του project θέλει περίπου 7 - 8 χρόνια. Στη φάση κατασκευής του θα εργαστούν περίπου 12.000 άτομα. Στη φάση της ανάπτυξής του οι εργαζόμενοι θα είναι περίπου 70.000».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή