Μιανμάρ: Τουλάχιστον 113 νεκροί από κατολίσθηση σε ορυχείο νεφρίτη

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 09:46
UPD:11:57
twitter.com/CounterDivision
A- A A+

Τα πτώματα 113 εργατών ανασύρθηκαν από τη λάσπη σε ορυχείο νεφρίτη στη βόρεια Μιανμάρ, στο οποίο σημειώθηκε κατολίσθηση, ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία της Πολιτείας Καχίν.

Οι έρευνες για επιζώντες ανεστάλησαν λόγω των καταρρακτωδών βροχών στην περιοχή, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

«Οι εργάτες του ορυχείου παρασύρθηκαν από ένα κύμα λάσπης που προκλήθηκε από τις σημαντικές νεροποντές στην περιοχή», διευκρίνισε η πυροσβεστική υπηρεσία στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στη σελίδα της πυροσβεστικής στο Facebook δείχνουν μια ομάδα των σωστικών συνεργείων να προχωρεί σε μια κοιλάδα που έχει βυθιστεί στη λάσπη στο καντόνι Χπάκαντ, κοντά στην μεθόριο με την Κίνα.

Ωστόσο δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στα ορυχεία της Μιανμάρ, καθώς αρκετά συχνά αναφέρονται ατυχήματα στην περιοχή, η οποία είναι η μεγαλύτερη πηγή νεφρίτη στον κόσμο.

Κάθε χρόνο δεκάδες εργάτες που εργάζονται σε ορυχεία νεφρίτη χάνουν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που οφείλονται στις επισφαλείς συνθήκες εργασίας τους, ιδιαίτερα την περίοδο των μουσώνων. Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, πέρυσι έχασαν με αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Η ευημερούσα, αλλά ελλιπώς εποπτευόμενη βιομηχανία ορυχείων, απασχολεί πολλούς μη δηλωμένους εργάτες, και ευθύνεται για απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την ΜΚΟ Watchdog Global Witness.

Τα ανοιχτά ορυχεία νεφρίτη του Χπάκαντ έχουν δώσει την όψη σεληνιακού τοπίου σε αυτήν την περιοχή. Οι κατολισθήσεις είναι συχνές στο Χπάκαντ και τα θύματα είναι συχνά μέλη μη προνομιούχων εθνικών μειονοτήτων, τα οποία επιχειρούν σχεδόν παράνομα σε πρώην ορυχεία που έχουν εγκαταλειφθεί.

Οι άφθονοι φυσικοί πόροι της βόρειας Μιανμάρ -μεταξύ των οποίων ο νεφρίτης, σπάνια ξυλεία, χρυσός και κεχριμπάρι- συμβάλλουν στην χρηματοδότηση των δύο στρατοπέδων ενός εμφυλίου πολέμου που διαρκεί πολλές δεκαετίες ανάμεσα στους αντάρτες της εθνότητας Καχίν και τους στρατιωτικούς της Μιανμάρ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή