Αλ. Τσίπρας προς κυβέρνηση: Τα κάνατε θάλασσα στην οικονομία και τώρα θα τα ρίξετε στον κορωνοϊό

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 10:55
UPD:11:45
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή τις επιδόσεις της οικονομίας άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

«Παραλάβατε τον Ιούλιο του 2019 μία οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, μια οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια των μνημονίων, μια οικονομία που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με αναπτυξιακούς ρυθμούς και μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: «Πετύχατε το πρωτοφανές κατόρθωμα μέσα σε τέσσερις μήνες να βυθίσετε την οικονομία σε ύφεση κι αυτό δεν είναι κατόρθωμα του κορωνοϊού, είναι 'επιτυχία' δική σας».

Επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη χειρότερη απόδοση από όλες τις χώρες των 27. «Με δυο λόγια παραλάβατε μία οικονομία σε ανάπτυξη και καταφέρατε να την πάτε σε ύφεση… Ο κορωνοϊός σας βόλεψε σε σχέση με τις επιδόσεις σας στην οικονομία. Τώρα θα τα ρίξετε όλα στον κορωνοϊό. Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί τα κάνατε θάλασσα τόσο γρήγορα στην οικονομία παρότι παρουσιάσατε τους εαυτούς σας ως τους άριστους;» σημείωσε, επικρίνοντας την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν θέλησε - όπως είπε - να αξιοποιήσει «την αξιοπιστία που κερδίσαμε γιατί εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια».

Κάλεσε στη συνέχεια την κυβέρνηση «εφόσον δεν πήρε μέτρα εμπροσθοβαρώς και έγκαιρα» να σχεδιάσει ένα «σοβαρό δίχτυ προστασίας για όσους έχουν χτυπηθεί βαριά από την κρίση».

«Σας ζητώ σήμερα να προσπαθήσετε να απαντήσετε σε όλους αυτούς που με μεγάλη αγωνία βλέπουν σήμερα την πραγματικότητα να γίνεται όλο και πιο σκληρή και εσείς να πανηγυρίζετε» είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έδωσε «πολύ λίγα, πολύ αργά».

Χαρακτήρισε επίσης «ζόμπι» την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει την κυβέρνηση, η οποία «μας οδήγησε στην ύφεση πολύ πριν την πανδημία» και έκανε ειδική μνεία στους ευαίσθητους τομείς του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού και των μεταφορών. Σχολιάζοντας ειδικότερα το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που παρουσίασε η κυβέρνηση παρατήρησε πως δεν είναι μία «σταγόνα στον ωκεανό» και ζήτησε να υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα που θα δώσει ώθηση στον εσωτερικό τουρισμό.

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού είπε πως «αντιμετωπίστηκαν χωρίς κανένα σεβασμό», συμπληρώνοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «μετά από τη δική μας πίεση» δεν καλύπτουν ούτε κατ΄ελάχιστο τις ανάγκες τους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή