Β. Κικίλιας: Την Πέμπτη η νέα στρατηγική για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων Covid-19

Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 16:46
UPD:16:47
Christos_Dimakeas_STUDIO_PANOULI
A- A A+

Η αύξηση κρουσμάτων Covid-19 δεν είναι απίθανη σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι το υπουργείο έχει συγκεκριμένη στρατηγική για να ελέγξει την κατάσταση, την οποία και θα παρουσιάσει την Πέμπτη, 11 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο για τους τουριστικούς προορισμούς προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό στήριξης, την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά, την ενίσχυση της δυνατότητας testing, αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών, ώστε να αντιμετωπιστούν δυνητικά κρούσματα.

Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι η ορθή διαχείριση της πανδημίας αποδεικνύεται από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα διασποράς του ιού στη χώρα μας. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι η στιγμή να εφησυχάζουμε, γιατί «αν δεν πειθαρχήσουμε και δεν προσέξουμε, μπορεί να πάμε κι ένα και δύο βήματα πίσω».

Χαρακτηρίζοντας την «πρόληψη ανώτερη της αντιμετώπισης της ασθένειας», ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι πολύ έγκαιρα ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Υγείας φρόντισαν να «θωρακίσουν τη χώρα, ετοιμάζοντας 13 νοσοκομεία αναφοράς, χτίζοντας ένα τείχος επιστημοσύνης γύρω από τον ιό, αλλά και μια αερογέφυρα ζωής ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις στα νοσοκομεία και τέλος δημιουργώντας έναν άρρηκτο δεσμό μεταξύ πολιτείας, συστήματος υγείας και πολιτών».

«Το κατά πόσο αυτό δούλεψε, κρίνεται εκ του αποτελέσματος, ειδικά σε αυτή την πανδημία για την οποία, όπως αποδεικνύεται, η παγκόσμια κοινότητα δεν ήταν έτοιμη. Το γεγονός ότι δεν χρειαστήκαμε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ετοιμάσαμε, είναι ευχάριστο κι ενδεικτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σεβαστήκαμε την αξία της ανθρώπινης ζωής, μην υπολογίζοντας κανένα άλλο κόστος και χαίρομαι που μετά από πολλά χρόνια η χώρα μας βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής παγκοσμίως για την επιβράβευση των προσπαθειών μας» τόνισε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης θα έχει κατά τη γνώμη του και δυνητικά οικονομικά οφέλη σε τομείς όπως οι επενδύσεις και ο τουρισμός.

Αναφερθείς στην επανεκκίνηση του τουρισμού και στην πιθανότητα να αυξηθούν τα κρούσματα από πολίτες που θα έρθουν από το εξωτερικό, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι «πράγματι αυτό αποτελεί μια πρόκληση, αλλά θα αντιμετωπιστεί και πάλι λελογισμένα και βήμα-βήμα».

Κλείνοντας, τόνισε ότι η πολιτεία είναι εδώ, αλλά δεν επαρκεί, γι' αυτό όλοι πρέπει να βοηθήσουν, τηρώντας τα μέσα προσωπικής προστασίας για να συνεχιστεί η καλή παράδοση που έχουμε αυτούς τους μήνες.

Θα πρέπει, επίσης, να τηρούνται οι κανόνες και να πειθαρχούν πολίτες κι επιχειρηματίες, σεβόμενοι τον κόπο του διπλανού τους, ώστε να είναι πιο εύκολο και για εμάς να κάνουμε την δουλειά μας. «Χρειάζεται προσοχή, ατομική ευθύνη και η Πολιτεία είναι εδώ, το απέδειξε άλλωστε» κατέληξε ο υπουργός.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή