Μόνο ένα καινοτόμο σκεύασμα στη νέα θετική λίστα

Οι εταιρείες ζητούν να νομοθετηθεί η κατάργηση του τέλους εισόδου 25%
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 20:26
UPD:20:26
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μπορεί να υποδέχθηκαν με θετικά σχόλια τη νέα αναθεωρημένη λίστα φαρμάκων που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες οι φαρμακευτικές εταιρείες, ωστόσο ο προβληματισμός που υπάρχει είναι μεγάλος καθώς απουσιάζουν από αυτή τα νέα καινοτόμα σκευάσματα. Ενώ, δεν έχει εκδοθεί ούτε επίσημη απόφαση για την κατάργηση του 25% που είναι το τέλος εισόδου τα φάρμακα αυτά στην Ελλάδα.

26 εταιρείες που εντάσσονται στο PhRMA Innovation Forum και οι οποίες στηρίζουν την καινοτομία στη φαρμακευτική βιομηχανία, επισημαίνουν ότι από τις 195 συσκευασίες του νέου καταλόγου αποζημιούμενων φαρμάκων μόνο μία νέα δραστική ουσία αφορά σε καινοτόμο σκεύασμα.

Την ίδια στιγμή είναι σε εκκρεμότητα στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης δεκάδες αιτήματα ένταξης νέων, καινοτόμων φαρμάκων για πάνω από 180 ημέρες, που προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπάρχουν αιτήματα που έχουν κατατεθεί ακόμα και πριν 2 χρόνια και αφορούν καινοτόμα φάρμακα και νέες ενδείξεις που έλαβαν έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές τα έτη 2017 & 2018.

Κατά συνέπεια τα ερωτήματα που τίθενται για το μέλλον της καινοτομίας στην Ελλάδα καθώς και για την πρόσβαση των ασθενών σε σύγχρονες θεραπείες είναι πολλά. Το PhRMA Innovation Forum ζητά από το υπουργείο Υγείας και τις Επιτροπές να προχωρήσουν άμεσα στην ένταξη όλων αυτών των νέων δραστικών ουσιών και ενδείξεων ενώ, υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει νομοθέτηση της κατάργησης του 25%, που είναι τέλος εισόδου για τα νέα φάρμακα, κάτι που έχει εξαγγελθεί τόσο από την προηγούμενη όσο και από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή