Άμεση μεταγωγή του Β. Δημάκη στην Δ' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού ζητεί η ΕΕΔΑ

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 09:33
UPD:09:57
George Vitsaras / SOOC/

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στον κρατούμενο απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη

A- A A+

Να «σεβαστεί και να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση» του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, «υλοποιώντας άμεσα τη δημόσια δέσμευσή και μεριμνώντας για την μεταγωγή του κύριου Δημάκη στη Δ' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού» καλεί την ελληνική Πολιτεία η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα τoυ Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Ο 40χρονος κρατούμενος, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ξεκίνησε νέα απεργία πείνας και δίψας, καθώς συμπληρώθηκαν οι 14 μέρες καραντίνας του στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και δεν επέστρεψε στο κελί του.

«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, ανησυχητικό και πρωτόγνωρο στην ιστορία της, ότι η ΕΕΔΑ αναγκάζεται να επανέλθει στο θέμα με τρίτη συνεχόμενη δημόσια δήλωσή της, καθώς, παρά το γεγονός ότι με διευκρινιστική ανακοίνωση της γενικής γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφίας Νικολάου, υπήρξε διαβεβαίωση ότι η μεταγωγή του κ. Δημάκη έχει προσωρινό χαρακτήρα με σκοπό την 'επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας', η μεταγωγή του κρατούμενου και φοιτητή δεν έχει έως σήμερα λάβει χώρα παρά την παρέλευση της ταχθείσας προθεσμίας» αναφέρει η Επιτροπή.

GEORGE VITSARAS / SOOC
«Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας» - όπως επισημαίνει - είναι ότι ο κ. Δημάκης κατέρχεται εκ νέου σε απεργία πείνας και δίψας, με συνέπειες άγνωστες για την ήδη βεβαρημένη του υγεία».

Έκκληση να βρεθεί άμεσα λύση στο αίτημα του Βασίλη Δημάκη για πρόσβαση στην εκπαίδευση «χωρίς περαιτέρω διακινδύνευση της υγείας και της ζωής του» απηύθυνε και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση με το διαδίκτυο) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου ότι ξεκινά εκ νέου απεργία πείνας και δίψας και διακόπτει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του», επισήμανε η Ένωση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «η αποστέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση από την αρχή της νομιμότητας και ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας επιπλέον ποινής».

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ ζητώντας «να σταματήσει η αυθαίρετη και εκδικητική συμπεριφορά σε βάρος του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη και να ικανοποιηθεί το αίτημά του «ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του».

Το ΚΚΕ κατηγορεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι «εξακολουθεί απαράδεκτα, με διάφορα προσχήματα, να αρνείται την ικανοποίηση του δίκαιου αιήματός του Β. Δημάκη να συνεχίσει τις σπουδές του». «Ο Βασίλης Δημάκης είχε ξεκινήσει πριν έναν περίπου μήνα απεργία πείνας και στη συνέχεια και δίψας, ζητώντας, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει την παρακολούθηση των πανεπιστημιακών μαθημάτων του, την επαναμεταγωγή του στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Από αυτές είχε μεταχθεί εκδικητικά και αιφνιδιαστικά στις φυλακές Γρεβενών, επειδή διεκδίκησε μαζί με συγκρατούμενούς του αυτονόητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Στη συνέχεια, ύστερα από την κινητοποίηση πλήθους μαζικών φορέων, έγινε δεκτό το αίτημά του και επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο, αντί να μεταχθεί στη Δ’ Πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, στην οποία ήταν πριν κρατούμενος, η οποία διαθέτει και την υποδομή για την παρακολούθηση των μαθημάτων του, οδηγήθηκε στο ειδικό τμήμα των γυναικείων φυλακών, όπου βρίσκονται κρατούμενοι για “τρομοκρατία”, με το πρόσχημα της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στη συνέχεια, αν και πέρασε το προβλεπόμενο 14ήμερο της προφύλαξής του, εξακολουθεί να κρατείται αδικαιολόγητα στον ίδιο χώρο, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στερούμενος έτσι αυθαίρετα τη δυνατότητα να συνεχίσει την παρακολούθηση των μαθημάτων του», ανέφεραν στην ερώτησή τους οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας και Μαρία Κομνηνάκα.

GEORGE VITSARAS / SOOC/
Τι απαντά η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής

Σημειώνεται ότι μετά τον θόρυβο που ξέσπασε η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας απαντήσεις για το θέμα του Βασίλη Δημάκη.

«Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης. Ήδη από τη χρονική περίοδο που κρατείτο στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, η αρμόδια υπηρεσία τον ενημέρωσε για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. Ωστόσο, αν και στον κρατούμενο δόθηκε επανειλημμένως η δυνατότητα να υποβάλει σχετικό αίτημα, εκείνος αρνήθηκε πεισματικά να προβεί σε αυτή την ενέργεια» αναφέρει η γενική γραμματείεα και συνεχίζει: «Με την μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «η πρόσβασή του στις σπουδές του δεν διεκόπη, και αυτό διότι, πρώτον όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του και δεύτερον το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του, ήτοι ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή».

GEORGE VITSARAS / SOOC/
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο κρατούμενος Δημάκης επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, σήμερα, 25η Μαΐου 2020 και ενώ έχει μάθημα 'Συγκριτική Πολιτική ΙΙ', ο κρατούμενος αρνείται να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι».

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, «οι προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την συνέχιση των σπουδών του κρατούμενου Δημάκη, όπως και κάθε άλλου κρατούμενου που επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση, πληρούνται στο έπακρο» τονίζει η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, προσθέτοντας πως «κάθε άλλη αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή