Ισπανός διαιτητής λέει πως το 90% των συναδέλφων του υποστηρίζει Ρεάλ

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020 23:58
UPD:22/05/2020 02:24
REUTERS/BRIAN SNYDER

Φωτ. αρχείου

A- A A+

Το έργο των διαιτητών δεν είναι απλό. Παρόλο που μερικές φορές τείνουμε να το ξεχνάμε είναι ανθρώπινα όντα, κι ως εκ τούτου ευαίσθητα σε λάθη, προκαταλήψεις και πάθη.

Επιπλέον, ακόμη και όσοι εξ επαγγέλματος διαχειρίζονται παιχνίδια, ακόμη και του υψηλότερου επιπέδου, ως παιδιά θα είχαν μια αγαπημένη ομάδα.

Και συχνά, ως αποτέλεσμα κάποιων μέτριων εμφανίσεων και αμφιλεγόμενων σφυριγμάτων, εμφανίζονται υποψίες σχετικά με την «οπαδοσύνη» των διαιτητών.

Στην Ισπανία η διαμάχη άρχισε να αυξάνεται ακόμη και τώρα, που το πρωτάθλημα έχει σταματήσει. Όλα αυτά μετά τις δηλώσεις του πρώην διαιτητή Εδουάρδο Ιτουράλδες Γκονζάλεθ.

Ο Βάσκος, ο οποίος σταμάτησε τη διαιτησία το 2012, έχει παίξει πολύ σημαντικούς αγώνες στην καριέρα του κι αρκετές φορές βρέθηκε ως διαιτητής στο Clasico, τον πιο σπουδαίο παιχνίδι στη La Liga.

Κανένα πρόβλημα γι΄ αυτόν, που δεν συμπαθεί τη Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα, αλλά όχι και για τους συναδέλφους του.

Ήδη, το 2014 στη Marca TV είχε μιλήσει για τον «οπαδισμό» των διαιτητών του ισπανικού πρωταθλήματος. Αυτή τη φορά, στην ερώτηση των δημοσιογράφων της Cadena SER, έδωσε ακόμη και... αριθμούς: «Το 90% των διαιτητών υποστηρίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης και 10% την Μπαρτσελόνα».

Όχι ακριβώς στοιχεία που μπορούν να καθησυχάσουν το μυαλό, ειδικά σε περίπτωση αντιπαράθεσης. Η αναφορά αυτή συνδέεται με προηγούμενες δηλώσεις του Ιτουράλδε Γκονζάλεθ, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε επικεντρωθεί στις αγαπημένες ομάδες των συναδέλφων του.

Εκείνη την εποχή ο Βάσκος δεν είχε μιλήσει με αριθμούς, περιοριζόμενος να εξηγήσει ότι είναι αδύνατον κάποιος να απαιτήσει ρέφερι-ρομπότ, αλλά υπογραμμίζοντας ότι ένας διαιτητής πρέπει απαραιτήτως να εγκαταλείψει τα ποδοσφαιρικά πάθη του.

«Οι Ισπανοί διαιτητές δεν προέρχονται από τον Άρη, αν κάνεις αυτή τη δουλειά είναι επειδή σου αρέσει το ποδόσφαιρο. Κι αν σου αρέσει το ποδόσφαιρο, έχεις μια αγαπημένη ομάδα. Είμαι τυχερός, είμαι από το Μπιλμπάο και οι άνθρωποι υποστηρίζουν την Αθλέτικ. Αλλά στην υπόλοιπη Ισπανία, πολλοί ενθαρρύνουν τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, επειδή είναι οι ομάδες που νικούν», είχε πει.

Για να συμπληρώσει: «Το ίδιο ισχύει και για τους διαιτητές, οι περισσότεροι υποστηρίζουν τη Ρεάλ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όταν διευθύνουν ένα παιχνίδι δεν είναι επαγγελματίες». Ίσως, αλλά γνωρίζοντας ότι οι 9 στους 10 προτιμούν τη «βασίλισσα», δεν θα άρεσε σε κανέναν...

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές Μεταδόσεις