Πρόγραμμα ύψους 230 εκατ.δολαρίων από τις ΗΠΑ για νέες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020 12:29
UPD:12:47
REUTERS/REGIS DUVIGNAU
A- A A+

Την έναρξη του προγράμματος Advanced Reactor Demonstration Program (ARDP), με σκοπό να «βοηθήσει την εγχώρια ιδιωτική βιομηχανία να επιδείξει προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες στις ΗΠΑ» ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Για τον προϋπολογισμό του 2020 το Κογκρέσο ενέκρινε 230 εκατ. δολάρια για την έναρξη ενός νέου προγράμματος για προηγμένους αντιδραστήρες. Μέσω συνεργασιών διαμοιρασμού κόστους με τη βιομηχανία, το ARDP θα παρέχει 160 εκατ. δολαρία σε αρχική χρηματοδότηση για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων που θα μπορούν να είναι σε λειτουργία εντός 5 με 7 ετών.

«Η επόμενη γενιά πυρηνικής ενέργειας είναι κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια και την περιβαλλοντική διαχείριση του έθνους» είπε ο Νταν Μπρουϊλέτ, υπουργός Ενέργειας. «Όπως δείχνει η πρόσφατα δημοσιοποιηθείσα Nuclear Fuel Working Group's Strategy to Restore American Nuclear Energy Leadership, πρέπει να επιδιώξουμε τεχνολογική καινοτομία και προηγμένες επενδύσεις RD&D για την ενίσχυση της αμερικανικής ηγεσίας στην επόμενη γενιά πυρηνικών τεχνολογιών».

«Τα προηγμένα συστήματα πυρηνικής ενέργειας έχουν τεράστιες δυνατότητες για τη μείωση των ρύπων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομίας» είπε η Dr Ρίτα Μπάρανβαλ, υφυπουργός για το Office of Nuclear Energy. «Αυτό το νέο πρόγραμμα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για τις ΗΠΑ, για να παρέχουν καθαρή ενέργεια και να επεκτείνουμε τις ευκαιρίες μας στην αγορά».

Επιπρόσθετα στους δύο αντιδραστήρες, το ARDP θα χρησιμοποιήσει το National Reactor Innovation Center (NRIC) για τη δοκιμή και αξιολόγηση τεχνολογιών ARD, προκειμένου οι αντιδραστήρες να περάσουν από το στάδιο των σχεδίων σε αυτό της υλοποίησης.

Προτεινόμενα για εσάς