Πεκίνο: Ο Τραμπ ρίχνει λάσπη στην Κίνα και αποφεύγει τις ευθύνες του  στον ΠΟΥ

Τρίτη, 19 Μαΐου 2020 16:02
UPD:16:06
REUTERS/JASON LEE
A- A A+

Δριμεία επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σήμερα το Πεκίνο υποστηρίζοντας ότι αμαυρώνει το όνομα και το κύρος της Κίνας, αποφεύγοντας τις αμερικανικές ευθύνες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να αποχωρήσει από τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο δηλώσεων με το Πεκίνο, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι η Κίνα προσπάθησε να συγκαλύψει τα δεδομένα, όταν η νόσος αμεφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους, στη Βουχάν.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι λειτουργεί ως «μαριονέτα της Κίνας». «Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει αυτό το ξέσπασμα, τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος γελοιοποίησε τις υποχρεώσεις του ως προς τη διαφάνεια, με τεράστιο κόστος για ολόκληρο τον κόσμο», δήλώσε επίσης ο Αμερικανός υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ, ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε στο Twitter τετρασέλιδη επιστολή προς τον Οργανισμό και τον επικεφαλής του  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους. στην οποία διαμηνύει: «Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού».

Η Κίνα σε απάντηση κατηγόρησε τον Τραμπ ότι προσπάθησε να «ρίξει λάσπη στην Κίνα» και «να διαπραγματευτεί τις διεθνείς τις υποχρεώσεις του προς τον ΠΟΥ», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν σε τακτική ενημέρωση Τύπου την Τρίτη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή