Το τουριστικό επιχειρείν ζητεί «σωσίβιο»

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 09:00
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr

Η διάσωση της τουριστικής εμπορικής επιχειρηματικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργο Καρανίκα, εν όψει του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε ένα συμπαγές και πλήρες πακέτο μέτρων για τη διάσωση και τη στήριξη της εμπορικής επιχειρηματικότητας στην τουριστική και νησιωτική Ελλάδα, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 20%-25% του εμπορικού δυναμικού της χώρας, ιδιαίτερα σε μια χρονιά που αναμένεται κατακόρυφη πτώση της κίνησης στην τουριστική σεζόν.

Η συζήτηση μεταξύ του προέδρου της ΕΣΕΕ και του υφυπουργού εστιάστηκε κυρίως στα εξής θέματα:

• Επαναφορά του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της χώρας (με μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα).

• Επέκταση της προστασίας των επιταγών με την εισαγωγή ενός μοντέλου άτοκης δανειοδότησης του εκδότη, η οποία θα κατευθύνεται στην εξόφληση του κομιστή.

• Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα είδη αργυροχρυσοχοΐας και στα είδη γουνοποιίας, τα οποία συνδέονται με τον τουρισμό, ένα μέτρο που έπρεπε ήδη να έχει νομοθετηθεί και εφαρμοστεί, λόγω και του μειωμένου δημοσιονομικού του αποτυπώματος.

• Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μέσω κουπονιών (voucher).

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επεσήμανε στον υφυπουργό την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στις πάρα πολλές εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν δίπλα στα μεγάλα ξενοδοχεία, οι οποίες κινδυνεύουν να περιέλθουν σε ουσιαστική 18μηνη απραξία, με τα έξοδα όμως και τις υποχρεώσεις τους να τρέχουν. Κατά συνέπεια έχει ιδιαίτερη αξία η στήριξη του υπουργείου στην ελάφρυνση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από φορολογικές, ασφαλιστικές και λειτουργικές υποχρεώσεις, μέσω απαλλαγών, μεγάλου αριθμού δόσεων και ειδικών προγραμμάτων αποπληρωμής δαπανών ρεύματος, νερού κ.λπ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή