Αρχές Ιουνίου η αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ελλάδα

Τι δείχνουν τα μοντέλα που επεξεργάζεται η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN ΑΠΘ
Τρίτη, 12 Μαΐου 2020 11:37
UPD:11:45
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Στις αρχές Ιουνίου υπολογίζουν οι επιστήμονες ότι θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της πανδημίας για τη χώρα μας. Σο μεταξύ η Ελλάδα πρωτοστατεί σε μεγάλη μερίδα διεθνών μελετών ενώ, τα κρούσματα που καταγράφονται πλέον σε καθημερινή βάση είναι ελάχιστα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN ΑΠΘ, η περίοδος 13-22 Απριλίου ήταν κρίσιμη για την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας. Στις 21 Απριλίου για παράδειγμα είχαμε 150 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Κρανίδι σε δομή προσφύγων. Τέτοια περιστατικά αύξησαν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού και άλλαξαν λίγο την πορεία της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα μοντέλα που επεξεργάζεται η επιστημονική ομάδα, εφόσον η αποκλιμάκωση των μέτρων της καραντίνας θα γίνει ομαλά, στις αρχές Ιουνίου τα νέα κρούσματα θα καταγράφονται σε μονοψήφιο αριθμό, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την πλήρη άρση των μέτρων.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Πολύ-συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2020 και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ καθημερινά παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο και την εξάπλωση της πανδημίας, με σκοπό να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και των οικονομικών επιπτώσεων. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιούνται τεκμηριωμένες διαδικασίες μοντελοποίησης (S-curveκαι Gussian), προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του COVID-19 σε όλο τον κόσμο. 

Η πορεία του Covid-19 σε όλο τον κόσμο, όπως την καταγράφουν καθημερινά δείχνει πως για την Ελλάδα και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, τα χειρότερα πέρασαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης Μαΐου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική αντιστοιχούν στο 39%, 34% και 1,3% των παγκόσμιων περιπτώσεων (με εξαίρεση αυτά της Κίνας). Χρησιμοποιώντας και πάλι την καμπύλη S προβλέπεται ότι στις αρχές Ιουνίου οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική αναμένεται να φτάσουν το 35%, το 32% και το 1,8% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Στην Κίνα και στη Νότια Κορέα τα κρούσματα του κορωνοϊού, έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους την περίοδο μεταξύ αρχών Φεβρουαρίου και μέσα Μαρτίου.

Αυτές οι δύο χώρες, των οποίων την εξέλιξη των κρουσμάτων μελετά με ενδιαφέρον η ομάδα της Οργανωτικής Επιτροπής του NANOTEXNOLOGY 2020, του διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών  που θα γίνει  4-11 Ιουλίου, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δείχνουν πως αμέσως μετά το τέλος της πρώτης φάσης των κρουσμάτων COVID 19 ξεκίνησε  μια δεύτερη.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή