Ν. Κεραμέως: Για το άνοιγμα των σχολείων επιλέξαμε το συντηρητικό σενάριο

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 09:47
UPD:10:05
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL
A- A A+

Της απόφασης να ανοίξουν σταδιακά τα Λύκεια και Γυμνάσια της χώρας υπεραμύνθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζεται πλήρως στα επιστημονικά δεδομένα και συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1 η κ. Κεραμέως σημείωσε πως η κυβέρνηση είχε δεχθεί εισηγήσεις και για πιο ριζικές λύσεις, οι οποίες ωστόσο δεν ακολουθήθηκαν. «Επιλέξαμε το πιο συντηρητικό σενάριο» τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με κινδύνους. 

«Σε μία χώρα 10 εκατομμυρίων  χθες είχαμε μόλις 10 νέα κρούσματα. Η χώρα πάει πολύ καλά και θα πρέπει με την καθοδήγηση των επιστημόνων και τη λήψη αυστηρών μέτρων να προχωρήσουμε μπροστά. Οφείλουμε να αρχίσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα» είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι τα μέτρα αποκλιμάκωσης θα επεναξιολογούνται και θα επανεξετάζονται συνεχώς.  

Υπενθύμισε ακόμη ότι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα μη προσμετρώμενης απουσίας εφόσον με δήλωση των γονέων του υπάρχει στο σπίτι άτομο, που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ή άτομο, που έχει νοσήσει. 

Σε ερώτηση για τα πρότυπα σχολεία, η κ. Κεραμέως είπε ότι οι εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία θα γίνουν, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα το νομοθετικό πλαίσιο. Ο τρόπος θα καθοριστεί από τους ειδικούς. 

Όσον αφορά στα ειδικά σχολεία για τα οποία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας, τόνισε πως ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. . «Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν άνοιξαν είναι γιατί μεγάλος αριθμός των παιδιών δεν μπορεί να ακολουθήσει τα μέτρα ασφαλείας. Αποφασίσαμε ότι προέχει η ασφάλεια και η υγεία τους και έτσι παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας τους» ανέφερε. 

Κληθείσα τέλος να σχολιάσει γιατί η χρήση της μάσκας μέσα στα σχολικά είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική όπως στα ΜΜΜ. είπε: «Στο σχολικό η κοινότητα είναι κάθε ημέρα η ίδια. Μπαίνουν τα ίδια παιδιά. Ενώ στα μέσα μεταφοράς δεν ισχύει αυτό. Επιπλέον ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι η μάσκα μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη, εάν δεν γίνεται σωστή χρήση της». 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή