Ο θεατρικός «Φρανκενστάιν» του Ντάνι Μπόιλ «ζωντανεύει» διαδικτυακά

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 09:02
A- A A+

Μία μοναδική ευκαιρία προσφέρει στους θεατρόφιλους το National Theatre του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς διαθέτει δωρεάν και διαδικτυακά την πολυσυζητημένη παράσταση «Φρανκενστάιν» σε σκηνοθεσία του βραβευμένου  με BAFTA, Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Ντάνι Μπόιλ.

Το κλασικό, γοτθικό μυθιστόρημα της Μαίρη Σέλεϊ «Φρανκενστάιν» είχε ζωντανέψει το 2011 στη θεατρική σκηνή του National Theatre σε σκηνοθεσία του Ντάνι Μπόιλ, γνωστού για ταινίες όπως οι «Trainspotting», «Slumdog Millionaire» -για την οποία κέρδισε σημαντικά βραβεία, ανάμεσά τους και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, «127 Ώρες», «28 Μέρες Μετά», «Steve Jobs», «Sunshine» και «Yesterday».

Οι δύο εκδοχές της παράστασης κινηματογραφήθηκαν το 2011 στο πλαίσιο των προβολών National Theatre Live σε επιλεγμένες αίθουσες. Με αφορμή, όμως, τη σαρωτική διαδικτυακή διάθεση καλλιτεχνικού περιεχομένου από πολιτιστικούς φορείς παγκοσμίως, το Εθνικό Θέατρο του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ανεβάσει -στο επίσημο κανάλι του στο YouTube- την Πέμπτη 30 Απριλίου και την Παρασκευή 1η Μαΐου τις παραστάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να τις παρακολουθήσει από την «πρώτη σειρά».

Με πρωταγωνιστές τον Τζόνι Λι Μίλερ -συνεργάτη του στο «Trainspotting», και τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, πριν την παγκόσμια αναγνώριση των κινηματογραφικών επιτυχιών ως Σέρλοκ Χολμς, ο Βρετανός σκηνοθέτης τόλμησε έναν καλλιτεχνικό διάλογο των αρχέτυπων του δημιουργού (Δρ. Φρανκενστάιν) και του δημιουργήματος (Τέρας) και προχώρησε την παράσταση με διπλή διανομή, δίνοντας στους Μίλερ και Κάμπερμπατς τη δυνατότητα να υποδυθούν εναλλάξ και τους δύο κεντρικούς ρόλους -δημιουργού και δημιουργήματος.

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ερμηνεύει το τέρας και ο Τζόνι Λι Μίλερ τον ρόλο του Βίκτωρ Φρανκενστάιν από την Πέμπτη 30 Απριλίου (21:00 ώρα Ελλάδας). Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη έως την Πέμπτη 7 Μαΐου (21:00 ώρα Ελλάδας), ενώ ο Τζόνι Λι Μίλερ ερμηνεύει το τέρας και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς  τον ρόλο του Φρανκενστάιν από την Παρασκευή 1η Μαΐου (21:00 ώρα Ελλάδας). Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη έως την Παρασκευή 8 Μαΐου(21:00 ώρα Ελλάδας).

Ο «Φρανκενστάιν» γράφτηκε στα μέσα του 1816 και εκδόθηκε το 1818 στην Αγγλία. Η νουβέλα αφηγείται την ιστορία του νεαρού φοιτητή ανατομίας και χειρουργικής, που ανακαλύπτει το μυστικό του πώς να δίνει ζωή σε άψυχα πράγματα μέσω αλχημείας, αλλά και τους κινδύνους της γνώσης. Κυριευμένος από την εμμονή να δημιουργήσει ζωή από το μηδέν, ο Βίκτωρ Φρανκενστάιν συλλέγει ανθρώπινα μέλη ώστε να κατασκευάσει ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα, στο οποίο μεταδίδει ζωή μέσω του ηλεκτρισμού. Όμως, το κακότεχνο δημιούργημά του προκαλεί αποτροπιασμό, κι έτσι εκείνο, συντετριμμένο από την απόρριψη του δημιουργού του, αποφασίζει να τον καταστρέψει.

Στις διαδικτυακές προβολές του National Theatre, το κοινό θα απολαύσει εντυπωσιακές σκηνές, όπως τη γέννηση του Τέρατος μέσα από ένα κυκλικό παραπέτασμα -αναφορά στον Βιτρούβιο Άνθρωπο του Ντα Βίντσι, υπό τη λάμψη αναρίθμητων λαμπτήρων και τους μηχανικούς βόμβους των Underworld, αλλά και τις στιχομυθίες του με τον γεννήτορά του για τον «Χαμένο Παράδεισο» του Τζον Μίλτον, στα παγωμένα οροπέδια του άκρως εντυπωσιακού σκηνικού.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή