Ε.Ε: Έκθεση-κόλαφος για προπαγάνδα της Κίνας στους χειρισμούς της πανδημίας

Σάββατο, 25 Απριλίου 2020 14:58
UPD:15:07
REUTERS/Aly Song
A- A A+

Στοιχεία που δείχνουν «συντονισμένες προσπάθειες» από επίσημες κινεζικές πηγές να αποποποιηθούν των ευθυνών για την πανδημία του κορωνοϊού και να προβάλλουν τους χειρισμούς του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της κρίσης εντοπίζουν οι διπλωματικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ειδική έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για την παραπληροφόρηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με την πανδημία του Covid-19, επίσημες κινεζικές πηγές «δημοσίευαν ανακοινώσεις και παροχές διμερούς βοήθειας, με δημοσκοπήσεις σε ορισμένες χώρες να προβάλλουν την Κίνα ότι συνδράμει στην καταπολέμηση της πανδημίας περισσότερο από ό,τι η Ε.Ε.».

«Διακρίνουμε συνεχιζόμενες και συντονισμένες προσπάθειες από κινεζικές πηγές να αποποιηθούν ευθυνών για τη διασπορά της πανδημίας, υπογραμμίζοντας τη διμερή βοήθεια», αναφέρεται στην έκθεση της EEAS. «Πολλές εκθέσεις επιβεβαιώνουν υψηλού επιπέδου συντονισμό μεταξύ διαφορετικών μερών του κινεζικού συστήματος στη διαδικασία μετάδοσης μηνυμάτων σε διαφορετικές γλώσσες και επικοινωνιακούς διαύλους, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης συγκεκαλυμμένων τακτικών», υπογραμμίζεται στην έκθεση. 

Η έκθεση επικαλείται παραδείγματα ενεργειών συγκάλυψης στα social media, όπως οι αγορές διαφημίσεων στο πλαίσιο μιας διεθνούς καμπάνιας προπαγάνδας που περιγράφει την Κίνα ότι πρωτοστατεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας. 

Οι «New York Times» σε άρθρο τους αναφέρουν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι ήλθαν σε επικοινωνία με τους Ευρωπαίους αντιπροσώπους, προσπαθώντας να σταματήσουν τη δημοσίευση της έκθεσης. 

Πολιτικοί σε Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν εκφράσει ανησυχίες για το αφήγημα της Κίνας σχετικά με τον Covivd-19.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBG

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή