Χαλαρώνουν τα μέτρα για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στην Αυστρία

Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 21:01
UPD:21:12
REUTERS/LEONHARD FOEGER
A- A A+

Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού ανακοίνωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Μετά την πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που ισχύει από σήμερα και περιλαμβάνει την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με την επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων και κάποιων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, η Αυστρία είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχωρά σε σταδιακή άρση των μέτρων και σε μερική επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, στηριζόμενη σε ενθαρρυντικά μηνύματα από την εξέλιξη της νόσου στη χώρα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων δεν παραλείπει να τονίζει την σημασία των μέτρων στην αντιμετώπιση της κρίσης και να ζητά την πειθαρχία στην περαιτέρω τήρησή τους από τον πληθυσμό, παραπέμποντας στη δυνατότητα, σε περίπτωση ανάγκης ή ανατροπής της θετικής εξέλιξης, να υπάρξει επιβολή νέων μέτρων,  δηλαδή άρση της όποιας χαλάρωσης.

«Τόση ελευθερία όση είναι δυνατή, τόσος περιορισμός όσο είναι αναγκαίος»  ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε ο καγκελάριος για να υπενθυμίσει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί στις εξόδους και να καλέσει τους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι, όπου αυτό είναι δυνατό.

Προειδοποίησε ταυτόχρονα, πως εάν οι αριθμοί εξελιχθούν στη λάθος κατεύθυνση, τότε θα υπάρξει «φρένο έκτακτης ανάγκης», χωρίς όμως να αναφέρει από ποιο σημείο ή από ποιους αριθμούς και μετά, θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ανακοίνωσε ότι αύριο θα γνωστοποιηθούν αλλαγές των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων στον τομέα του Αθλητισμού και την Παρασκευή θα ακολουθήσει ο τομέας του Πολιτισμού.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα για το πώς διαμορφώνεται το μέλλον των σχολείων που θα εξακολουθήσουν να παραμένουν κλειστά, καθώς όπως είπε, πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων και οι προδιαγραφές, όπως τήρηση απόστασης ή χρήση μάσκας, συνιστούν για τα παιδιά μία πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από ότι για τους ενήλικες, και αυτό δεν είναι τόσο απλό.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση υποστηρίζει την συνέχιση μέχρι τα μέσα Μαΐου της μάθησης από απόσταση, και προς τα τέλη Απριλίου αναμένει να ληφθούν οι αποφάσεις εάν θα είναι δυνατή η επαναλειτουργία των σχολείων από τα μέσα Μαΐου.

Ο καγκελάριος επισήμανε ταυτόχρονα, ότι οι ισχύοντες περιορισμοί στις εξόδους θα παραμείνουν οπωσδήποτε έως τα τέλη Απριλίου και η κυβέρνηση θα ενημερώσει έγκαιρα για ενδεχόμενη παράταση ή άρση τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή