Το παρασκήνιο της απόφασης του Πρωθυπουργού για τις λειτουργίες στις εκκλησίες

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου - «Σωστή απόφαση» λέει η Γεννηματά, «σωστή αλλά καθυστερημένη» λέει ο Τσίπρας
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 09:59
UPD:10:10
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Όταν επεξεργάζεσαι μέτρα για να κρατήσεις τους πιστούς μακριά από τις Εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα, όπως σημείωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η απόφαση να ανασταλεί η Θεία Λειτουργία της Κυριακής στις Εκκλησίες, είναι μονόδρομος. Για τον κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες ήταν μία απόφαση επιβεβλημένη, αναγκαστική, αλλά αυτονόητη. 

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο από την περασμένη Παρασκευή κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι οι Εκκλησίες πρέπει να κλείσουν και ότι αν δεν έπαιρνε την απόφαση η Ιερά Σύνοδος, θα την έπαιρνε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε να συνεδριάσει πρώτα η Ιερά Σύνοδος και να πάρει αποφάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η γραμμή που ο ίδιος θα δώσει στη συνεδρίαση θα ήταν το κλείσιμο των Εκκλησιών τις Κυριακές.

Προς απογοήτευση του Πρωθυπουργού, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ήταν να επιτραπεί η συνάθροιση των πιστών για μία ώρα το πρωί της Κυριακής, όπως ενημερώθηκε ο κ. Μητσοτάκης από τον Αρχιεπίσκοπο χθες το απόγευμα. Μία ώρα μετά – κάτι που δείχνει ότι ήταν όλα έτοιμα, απλά αναμενόταν η απόφαση των ιεραρχών – ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε το tweet που ανέστειλε τη Θεία Λειτουργία και επέτρεπε την ατομική προσευχή και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως ανακοίνωνε αναλυτικά την κυβερνητική απόφαση για αναστολή λειτουργίας σε όλους τους θρησκευτικούς χώρους, λέγοντας ότι γίνεται για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας με ισχύ από 16.3.2020 έως και 30.3.2020 .  

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – συμμετείχε και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας αλλά αποχώρησε μόλις ενημέρωσε τους Μητροπολίτες για να συσκεφθούν και να αποφασίσουν – αρκετοί Ιεράρχες εξέφρασαν την άποψη ότι είναι σωστή η απόφαση για το κλείσιμο των Εκκλησιών αλλά πρέπει να την πάρει η κυβέρνηση και όχι η Εκκλησία για τον εαυτό της. Αντιμετώπισαν δηλαδή το όλο ζήτημα με πολιτικά και επικοινωνιακά κριτήρια. Κάποιοι, λίγοι, ήταν υπέρ της άποψης η Ιερά Σύνοδος να ανακοινώσει από μόνη της το κλείσιμο των Εκκλησιών και άλλοι, οι περισσότεροι, οι Εκκλησίες να μην κλείσουν και αν είναι να κλείσουν, τότε να κλείσουν και οι χώροι λατρείας όλων των θρησκειών. Υπήρξαν βεβαίως και κάποιοι, λίγοι, που μέχρι τέλους επέμεναν οι Εκκλησίες να μην κλείσουν, γιατί δεν υπάρχουν λόγοι δημόσιας υγείας αλλά πολιτικοί που θέλουν να επιβάλλουν το τέλος της Θείας Λειτουργίας από κύκλους που μισούν την Εκκλησία κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία των Μητροπολιτών – δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα ποια γραμμή τήρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – μεταφέρεται ότι είχαν την άποψη ότι αν είναι να κλείσουν οι εκκλησίες, τότε την απόφαση πρέπει να την λάβει η Πολιτεία και όχι η Εκκλησία.

Το θέμα επιχείρησαν να βάλουν και ο κ. Τσίπρας και η κ. Γεννηματά στις χθεσινές επαφές που είχαν με τον πρωθυπουργό, μέσω  βιντεοκλήσης. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την απόφασή του και τους είπε ότι θα την ανακοίνωνε αμέσως μετά το τέλος της Ιεράς Συνόδου. Μετά το τέλος της σύσκεψης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τους μετέφερε την απόφαση της ΔΙΣ.  

Είχε βεβαίως προηγηθεί η διαρροή της Κουμουνδούρου ότι κατά την προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είχε δηλώσει απογοητευμένος από τη στάση της κυβέρνησης, επειδή περίμενε να έχει πάρει την απόφαση για το κλείσιμο των Εκκλησιών τις Κυριακές και όχι να περιμένει την Ιερά Σύνοδο. «Ό,τι γράφεται ή λέγεται, ή δολίως "κυκλοφορεί" σχετικά με το περιεχόμενο των επικοινωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις αυτά που αποδίδονται στον Αρχιεπίσκοπο υπερβαίνουν και τα όρια της πλέον νοσηρής φαντασίας» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης «φωτογραφίζοντας» το σχετικό non paper του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή