Αναβλήθηκε για το 2022 η εκτόξευση της δεύτερης αποστολής ExoMars στον Άρη

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 13:06
UPD:13:14
European Space Agency
A- A A+

Ο ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA) και η ρωσική Roscosmos αποφάσισαν να αναβάλουν την εκτόξευση της δεύτερης αποστολής ExoMars για τη μελέτη του Άρη, για το 2022.

Η κοινή ομάδα του ΕΟΔ και της Roscosmos αξιολόγησε όλες τις δραστηριότητες που χρειάζονται για να εγκριθεί η εκτόξευση, προκειμένου να αναλυθούν οι κίνδυνοι και τα χρονοδιαγράμματα. Λαμβάνοντας υπόψιν τις συστάσεις των Ευρωπαίων και Ρώσων γενικών επιθεωρητών, οι ειδικοί του προγράμματος ExoMars κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι δοκιμές που είναι απαραίτητες για να κριθούν όλα τα εξαρτήματα του διαστημοπλοίου κατάλληλα για την αποστολή στον Άρη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Πρωταρχικός στόχος της αποστολής είναι να διαπιστωθεί εάν είχε υπάρξει ζωή στον Άρη και να κατανοηθεί καλύτερα η ιστορία του νερού στον πλανήτη. Το ρόβερ της αποστολής, ονόματι Rosalind Franklin, είναι εξοπλισμένο με ένα τρυπάνι για να αποκτήσει πρόσβαση στο υπέδαφος του Άρη, καθώς και ένα μικρό εργαστήριο αναζήτησης ζωής που βρίσκεται σε μια εξαιρετικά αποστειρωμένη ζώνη.

Οι επικεφαλής του ΕΟΔ και της Roscosmos, Γιαν Βέρνερ και Ντμίρτι Ρογκόζιν, συμφώνησαν πως απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές στο σκάφος. Επιπρόσθετα, αναγνωρίστηκε πως η τελική φάση των δραστηριοτήτων του προγράμματος ExoMars επηρεάζεται λόγω της γενικότερης αναταραχής από την επιδημία του κοροναϊού στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Λάβαμε μια δύσκολη αλλά καλοζυγισμένη απόφαση να αναβάλουμε την εκτόξευση για το 2022. Οφείλεται κυρίως στην ανάγκη μεγιστοποίησης της ανθεκτικότητας όλων των συστημάτων ExoMars, καθώς και ανωτέρας βίας συνθήκες που έχουν να κάνουν με την κλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρώπη, που άφησε τους ειδικούς πρακτικά χωρίς δυνατότητα να προχωρήσουν σε ταξίδια σε συνεργαζόμενες βιομηχανίες. Είμαι βέβαιος πως τα βήματα που κάνουμε εμείς και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας για να διασφαλιστεί η επιτυχία της αποστολής θα δικαιολογηθούν και θα φέρουν αδιαμφισβήτητα αμιγώς θετικά αποτελέσματα για την εφαρμογή της αποστολής» είπε ο γενικός διευθυντής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν.

«Θέλουμε να είμαστε 100% σίγουροι για μια επιτυχημένη αποστολή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας περιθώριο λάθους. Περισσότερες δραστηριότητες επικύρωσης θα διασφαλίσουν ένα ασφαλές ταξίδι και τα καλύτερα επιστημονικά αποτελέσματα στον Άρη» είπε ο Γιαν Βέρνερ.

Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει εκτόξευση μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2022. Η αποστολή ExoMars θα είναι η πρώτη που αναζητά ίχνη ζωής σε βάθη μέχρι δύο μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Άρη, όπου βιολογικά ίχνη ίσως να έχουν διατηρηθεί καλά.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς