ΥΠΕΞ: Οι αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην περιουσία

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 15:40
UPD:15:47
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
A- A A+

Ως «μία χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας» χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την υιοθέτηση νόμου από το αλβανικό Κοινοβούλιο για το περιουσιακό.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, οι αλβανικές Αρχές «επέλεξαν να δώσουν μια "λύση" χωρίς να λάβουν υπ' όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα. Εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας της 14ης Οκτωβρίου 2019, η οποία ανέφερε ότι "οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία".

Μολονότι την ύστατη στιγμή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και στον νόμο που ψηφίσθηκε» επισημαίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ζητεί από τις αλβανικές Αρχές «να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου», τονίζοντας πως «η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, εν όψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή