Β. Κικίλιας: Συμπεριφορές που δε συνάδουν με τις οδηγίες των επιστημόνων μπορεί να αποβούν μοιραίες

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 12:20
UPD:13:27
George Vitsaras / SOOC/George Vitsaras
A- A A+

Τον χώρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» όπου θα τοποθετηθούν isolation boxes - σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κι ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την εταιρεία Intrakat για την προσφορά των κοντέινερ που μετατρέπονται σε σημεία διαλογής και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

«Συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των επιστημόνων μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους συνανθρώπους μας» τόνισε και εξήγησε γιατί είναι σημαντική η προφύλαξη των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών που έχουν χρόνια προβλήματα ή είναι ανοσοκατασταλμένοι. «Οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις στενές επαφές, αλλά και συγγενείς που έχουν συμπτώματα ίωσης» επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος κάλεσε όσους εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής κι έχουν την υποψία ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον νέο αυτόν ιό «να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ» για να τους κατευθύνουν. «Με αφορμή αυτό που έγινε από κάποιους στα καρναβάλια, να αναρωτηθούν ξανά για τη συμπεριφορά τους» υπογράμμισε, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση οι υγειονομικές υπηρεσίες της Πάτρας.

Τέλος, ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «για την προσπάθεια που καταβάλλουν» και κάλεσε όλους για μια ακόμη φορά να τηρούν τους «κανόνες και τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν χειριστεί παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν».

ΕΡΤ Α.Ε.
Τι είναι τα isolation boxes

Ήδη έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ένα κοντέινερ με δύο κρεβάτια και τουαλέτες κι αναμένεται να στηθεί άλλο ένα, όπου ο γιατρός υποδοχής θα φορά ειδική στολή και θα υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά. Στόχος είναι να λειτουργήσει isolation box στη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου «Γεννηματάς», Δημοσθένη Τσούτσο, «ό,τι κριθεί ως ύποπτο περιστατικό από τη διαλογή πριν οι ασθενείς μπουν στα επείγοντα, θα προωθούνται στα isolation boxes, όπου θα λαμβάνονται επιχρίσματα, τα οποία θα αποστέλλονται για έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ. Η εκτίμηση είναι ότι κάθε ύποπτο κρούσμα θα παραμένει στα σημεία διαλογής για τουλάχιστον έξι ώρες, έως ότου υπάρχει αποτέλεσμα. Εφόσον αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες, ο ασθενής, αν έχει ανάγκη νοσηλείας, θα εισάγεται στο νοσοκομείο. Αν όχι, θα τίθεται υπό κατ οίκον περιορισμό μέχρι να βγει το αποτέλεσμα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή