Ν. Μηταράκης: Τέσσερα fake news ξεσηκώνουν τους νησιώτες

Νέα επεισόδια στη Λέσβο - Συγκεντρώσεις και στα τρία νησιά
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 12:51
UPD:15:02
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Για τέσσερα «κραυγαλέα fake news» που διακινούνται στα νησιά έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», επισήμανε ότι αυτά είναι:

  • «Το μέγεθος των δομών και ότι αυτές θα είναι τεράστιες
  • Η μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά και η δημιουργία μεταναστευτικών κοινοτήτων
  • Η συνέχιση της λειτουργίας των ανοιχτών δομών και
  • Η μη μεταφορά αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το πρώτο ψέμα αφορά στο μέγεθος των δομών, αφού «οι δομές είναι συγκεκριμένες, έχουμε από την αρχή ορίσει το μέγεθός τους. Συνολικά στα πέντε 5 νησιά δημιουργούνται 20.000 θέσεις φιλοξενίας, ενώ σήμερα έχουν πάνω από 42.000. Θεωρούμε ότι με τις ροές που υπάρχουν, αλλά και αυτές που αναμένονται, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός» ανέφερε ο υπουργός.

Όπως είπε, το δεύτερο ψέμα έχει να κάνει με τη μόνιμη παραμονή των αιτούντων ασύλου στα νησιά. «Στόχος μας είναι όσοι παίρνουν θετικές αποφάσεις ασύλου, να φεύγουν στους δύο μήνες. Κι όσοι έχουν αρνητικές, στους έξι μήνες. Άρα, μιλάμε για μια μέση παραμονή τεσσάρων μηνών. Ήδη, στα νησιά υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν έρθει προ δωδεκαμήνου» σημείωσε ο ΥΜΕΠΟ.

Σχολιάζοντας το «το τρίτο fake news που κυκλοφορεί» κι αφορά το κλείσιμο των κλειστών δομών, υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός, όπως και όλοι μας, πως η Μόρια, το Βαθύ, η ΒΙΑΛ, το Καρά Τεπέ θα κλείσουν. Ήδη, έχω ζητήσει από τους δημάρχους να δουλέψουμε πάνω στο διαδικαστικό κομμάτι» είπε.

Αναφερόμενος στο «τέταρτο και τελευταίο μεγάλο ψέμα ότι εμείς θυσιάζουμε τα νησιά, προκειμένου να μη μεταφέρουμε πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα», ο υπουργός δήλωσε πως «είναι σταθερή άποψή μας ότι χρειάζονται 20.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, τα περίπου 42.000 άτομα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά θα μειωθούν κάτω από το μισό μέσα στο 2020. Σήμερα, θα βρίσκομαι στην ΚΕΔΕ για αυτόν τον λόγο» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Μηταράκης απηύθυνε έκκληση προς τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν καθοριστικά στην εκτόνωση της έντασης. «Το τεράστιο μου άγχος είναι να μη χτυπήσει κανείς και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα νησιά μας. Ζητάμε από τους κατοίκους τους να μας εμπιστευθούν. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, θα ήμουν ανεύθυνος άμα άφηνα τα νησιά στην άναρχη κατάσταση των ανοιχτών δομών και αθωράκιστα απέναντι στις μεταναστευτικές ροές» κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Όπως τόνισε, οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν και εντός του Απριλίου θα γίνει εκκένωση των δομών από όσους δεν δικαιούνται δικαίωμα φιλοξενίας.

Συγκεντρώσεις στα νησιά

Την ίδια ώρα, με συγκεντρώσεις και γενική απεργία «απαντούν» σήμερα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο οι νησιώτες στα χθεσινά επεισόδια με τα ΜΑΤ και στην πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευάσει τις νέες κλειστές δομές.

Μεγάλη ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, που ολοκληρώθηκε με πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη νέα μεγάλη πορεία προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα, σημεία εισόδου προς την επιταγμένη έκταση του Καβακλή, όπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στα συγκεκριμένα σημεία κάτοικοι των περιοχών συγκρούονται και σήμερα με αστυνομικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καράβας από τη μεριά του Μανταμάδου.

Στο μεταξύ, συγκεντρώσεις κατοίκων και τοπικών φορέων είναι σε εξέλιξη στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο, καθώς και στην πλατεία Πυθαγόρα στην πόλη της Σάμου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή