ΠΝΠ με μέτρα κατά του κοροναϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Τι προβλέπεται για τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες, τη λειτουργία των σχολείων και χώρων ψυχαγωγίας
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 13:57
UPD:14:33
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του κορoναϊού, προχωρά η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του ιού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. «Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας» τόνισε ο κ. Πέτσας. «Το σχέδιο που σήμερα παρουσιάζουμε με την ΠΝΠ είναι δυναμικό και μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρά μέτρα. Ευχόμαστε να μη χρειαστεί αλλά αν χρειαστεί θα αναλάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η ΠΝΠ θα περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
  • Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
MEDIAGOVGR

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  • Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, για την ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με μέτρα πρόληψης και καλύτερο έλεγχο στις πύλες εισόδου. «Αν χρειαστεί κάτι παραπάνω τα μέτρα θα εξελίσσονται με την υπόδειξη των ειδικών» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως η χώρα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., οπότε οι ενέργειές της να είναι εναρμονισμένες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ταυτόχρονα με την ΠΝΠ, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή και ήδη έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων. Συγκεκριμένα έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς, ενώ σε ετοιμότητα είναι όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων. Παράλληλα σχηματίζεται task force στα συναρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρχει και συνεχής ενημέρωση.

Ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για επιπτώσεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Πέτσας είπε πως «δεν έχουμε τόσο ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με χώρες που πλήττονται πολύ αλλά αν η κατάσταση αλλάξει θα αλλάξει και η ανάγνωσή της».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή