Covid-19: Ο τρόπος μετάδοσης μοιάζει περισσότερο με τον ιό της γρίπης

Σύμφωνα με κινεζική έρευνα που προστίθεται στις αναφορές ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 10:08
UPD:10:27
ELOISA LOPEZ
A- A A+

Στο συμπέρασμα ότι ο νέος κοροναϊός, ο Covid-19, συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης και όχι όπως άλλοι συγγενείς του ιοί, κατέληξαν επιστήμονες στην Κίνα, οι οποίοι μελέτησαν δείγματα από τη μύτη και τον λαιμό 18 ασθενών, υπονοώντας ότι ίσως να μεταδίδεται πιο εύκολα από όσο πιστευόταν αρχικά.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο ιός ανιχνευόταν στον οργανισμό του ασθενή, αν και εκείνος δεν παρουσίαζε συμπτώματα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν επίσης να μεταδίδουν την ασθένεια.

Αν και προκαταρκτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν χθες Τετάρτη στη New England Journal of Medicine προσφέρουν νέα στοιχεία για τον νέο κοροναϊό, ο οποίος δεν μοιάζει με άλλους συγγενείς του κοροναϊούς.

«Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, θα είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο δρ Γκρέγκορι Πόλαντ, ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic του Ρότσεστερ στη Μινεσότα, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Αντίθετα με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), που προκαλεί μολύνσεις στο κάτω αναπνευστικό οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονία, ο Covid-19 μοιάζει να προσβάλει τόσο το άνω όσο και το κάτω αναπνευστικό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκαλεί πνευμονία, αλλά και να μεταδίδεται εύκολα, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.

EURONEWS

Οι ερευνητές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας ερεύνησαν τα ποσοστά του κοροναϊού σε 18 ασθενείς. Ένας εξ αυτών, με μέτρια επίπεδα του ιού στη μύτη και τον λαιμό του, δεν εμφάνισε ποτέ συμπτώματα.

Μεταξύ των 17 ασθενών που παρουσίαζαν συμπτώματα, η ομάδα εντόπισε αυξημένα επίπεδα του ιού αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, κυρίως στη μύτη και τον λαιμό, κάτι που παρατηρείται κυρίως στη γρίπη και όχι στον SARS.

Τα επίπεδα του ιού στον ασυμπτωματικό ασθενή ήταν παρόμοια με αυτά σε ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα, όπως πυρετός.

«Αυτό που μας λέει είναι ότι ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί από το άνω αναπνευστικό και ότι οι άνθρωποι που τον μεταδίδουν μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα», εξήγησε ο Πόλαντ.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο νέος ιός, αν και είναι γενετικά παρόμοιος με τον Sars, δεν συμπεριφέρεται όπως αυτός, επεσήμανε ο Κρίστιαν Άντερσον ανοσιολόγος στο Scripps Research.

«Ο ιός αυτός είναι ξεκάθαρα πιο ικανός να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων από άλλους κοροναϊούς που έχουμε δει. Μοιάζει πιο πολύ με τη μετάδοση της γρίπης», σχολίασε.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους έρχονται να προστεθούν στις αναφορές ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί στα αρχικά στάδια της μόλυνσης και υπονοούν ότι προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοσή του θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχε αποτέλεσμα στον Sars.

Συνολικά, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό από τις κινεζικές αρχές, 2.118 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε εμφανίστηκε ο ιός στην πόλη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 75.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Περί τους 16.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει, ενώ βάσει των τελευταίων στοιχείων τα κρούσματα φαίνεται πως μειώνονται στην ηπειρωτική Κίνα.

Καταγράφονται επίσης 1.000 επιπλέον κρούσματα εκτός Κίνας με τα περισσότερα στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα αγκυροβολημένο στην Ιαπωνία και στο οποίο επιβεβαιώθηκαν επίσης οι δύο πρώτοι νεκροί, ένας άνδρας και μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 80 ετών. Την Τετάρτη το Τόκιο ανακοίνωσε 79 νέα κρούσματα, γεγονός που αύξησε τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνθηκαν εντός του πλοίου σε τουλάχιστον 621.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή