Ν. Μηταράκης: Βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 14:19
UPD:14:46
Eurokinissi/ΣΑΓΙΑΣ ΤΑΚΗΣ
A- A A+

Μήνυμα ενότητας στο «γαλάζιο» στρατόπεδο σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε ενημέρωση που έκανε σήμερα σε στελέχη της Ν.Δ., στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με φόντο τον αναβρασμό που επικρατεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

«Αντιμετωπίζουμε την κρίση με ενότητα, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Η κεντρική κυβέρνηση, οι περιφερειακές αρχές έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό πρόβλημα» ανέφερε. 

Υπογράμμισε παράλληλα πως η κυβέρνηση έχει επτά στρατηγικές προτεραιότητες, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που ήδη - όπως τόνισε - σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 ημέρες, την αύξηση των επιστροφών, τη λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, τον αποτελεσματικό έλεγχο των ΜΚΟ, τη διεθνοποίηση της κρίσης και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών. 

Στο πλαίσιο των παραπάνω προτεραιοτήτων ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών. Επίσης, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου, ενώ άμεσα - όπως είπε - το υπουργείο θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών αρχών για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοικτών δομών. Παράλληλα, προετοιμάζει επιπλέον 20.000 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Ο κ. Μηταράκης άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι η Ελλάδα μετά το 2015 έγινε «διαδρομή επιλογής των διακινητών» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική του «γέμισε τις δομές σε όλη την Ελλάδα λόγω του πολύ αργού ρυθμού εξέτασης ασύλου». Καταλόγισε επίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «άφησε τη διαδικασία ασύλου με 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις στον α' και β' βαθμό κρίσης», ενώ με την ερμηνεία «που δέχτηκε στην Κοινή Ανακοίνωση Ε.Ε.-Τουρκίας οδήγησε είτε σε εγκλωβισμό στα νησιά είτε σε αδυναμία επιστροφών στην Τουρκία».

Ο υπουργός παραδέχθηκε πως «αντιμετωπίζουμε μία κρίση» την οποία - όπως τόνισε πάντως - «δεν θα δεχθούμε να σηκώσουν στην πλάτη τους τα νησιά». Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δουλεύει ουσιαστικά για να περιορίσει την κρίση αυτή, για να περιορίσει τις ροές και να επιστρέψει όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης, Πάτροκλος Γεωργιάδης, και ο ειδικός γραμματέας, Μάνος Λογοθέτης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή