«Πυρά» Στάινμαϊερ κατά Τραμπ και του δόγματος «Πρώτα η Αμερική»

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 19:56
UPD:20:00
EPA/FREDRIK VON ERICHSEN
A- A A+

«Πυρά» εναντίον του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και της προσέγγισης «πρώτα η Αμερική» στην εξωτερική πολιτική εξαπέλυσε ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κατά την έναρξη της ετήσιας Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Γερμανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προτάσσουν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος των συμμάχων. «Ο στενότερος σύμμαχός μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με την υφιστάμενη κυβέρνηση απορρίπτουν το concept της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο πρόεδρος Στάινμαϊερ. «"Μεγάλη ξανά", αλλά εις βάρος των γειτόνων και εταίρων», πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος, χωρίς να κατονομάζει τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αναφερόμενος στο σλόγκαν της προεκλογικής του εκστρατείας «Να κάνουμε και πάλι μεγάλη την Αμερική».

«Το να σκέφτεται και να πράττει κανείς έτσι μας επηρεάζει όλους», πρόσθεσε ο κ. Στάινμαϊερ στην ομιλία του κατά την 56η Διάσκεψη του Μονάχου. Στο ακροατήριο ήταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, καθώς και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Παράλληλα, ο κ. Στάινμαϊερ κατηγόρησε τη Ρωσία και την Κίνα ότι εντείνουν την παγκόσμια ανασφάλεια με τον ανταγωνισμό για «μεγαλύτερη εξουσία». «Σε αυτό το σενάριο, η ασφάλεια του ενός είναι η ανασφάλεια του άλλου», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προβούν σε ενιαία πολιτική για την αντιμετώπιση των απειλών από Ρωσία και Κίνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή