Ξεκίνησε η συζήτηση στο ΕΚ για τον κορονοϊό παρουσία όλων των υπουργών Υγείας

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 11:28
REUTERS/Martin Pollard
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ξεκίνησε στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας με τις παρουσιάσεις των δράσεων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του κορονοϊού καθώς και τα επιχειρησιακά μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη η συντονισμένη ευρωπαϊκή συνάντηση για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Στη συνάντηση παρίστανται τόσο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όσο και ο  υπουργός Υγείας Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου ενώ, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετέχουν ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. κ. Γιάνεζ Λέναρτσιτς και η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας κα Στέλλα Κυριακίδου.

Οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν την κατάσταση σχετικά με την επιδημία του  νέου κοροναϊού και το συντονισμό των εθνικών προσπαθειών για την ανακοπή της εξάπλωσής του. Θα συζητήσουν επίσης πώς θα διασφαλίσουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων στο πλαίσιο αυτό.

Από τον Ιανουάριο του 2020, έχουν καταγραφεί μεμονωμένα κρούσματα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στις 28 Ιανουαρίου 2020, ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την οργάνωση και τον συντονισμό της υποστήριξης προς τους πολίτες της ΕΕ που επλήγησαν από το ξέσπασμα της νέας επιδημίας στη Κίνα.

Η κατάσταση έχει επίσης οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό καταγγελιών περί διακρίσεων εναντίον ατόμων από την ανατολική Ασία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος του Συμβουλίου είναι η ενίσχυση της συνεργασία των κρατών-μελών για έκτακτες καταστάσεις όπου απαιτείται ευθυγραμμισμένη προσέγγιση των προληπτικών και προπαρασκευαστικών μέτρων, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή