Μέρκελ και Ορμπάν υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 19:25
UPD:19:35
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τάχθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν. Κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Ορμπάν επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία τον Μάρτιο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός άσκησε πίεση να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με τη Σερβία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με Ε.Ε. «Οι συνομιλίες με την Σερβία πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Όρμπαν πριν από την συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο. «Μόνον έτσι μπορεί αν επιτευχθεί η σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ο ίδιος.

Ο Ορμπάν εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό πλαίσιο έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2028 κατά την προσεχή ειδική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Μέρκελ τόνισε ότι τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής της Ε.Ε. είναι σημαντικά για την Ουγγαρία ως χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, το ίδιο ισχύει και για τα ανατολικογερμανικά κρατίδια που δεν έχουν ακόμη φτάσει στο επίπεδο ανάπτυξης που έχουν τα δυτικά.

Στις 20 Φεβρουαρίου, οι 27 αρχηγοί των κρατών μελών θα προσπαθήσουν α συμφωνήσουν για το επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ από το 2021-2028, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίων ευρώ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή