Γ. Τσατάνη: Με μεθοδολογία εγκληματικής οργάνωσης η στοχοποίησή μου

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 18:14
UPD:18:24
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατονόμασε ευθέως, για προσπάθεια παρέμβασης στο δικαιοδοτικό της έργο, και η πρώην εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής.

Η Γεωργία Τσατάνη δήλωσε θύμα απειλών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στόχος κακόβουλων δημοσιευμάτων σε βάρος της, από τα έντυπα του Κώστα Βαξεβάνη και σειράς πειθαρχικών διώξεων από συναδέλφους της, λειτουργούς της δικαιοσύνης, οι οποίοι είχαν τεθεί εντός του πεδίου επιρροής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Για τυχόν παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν» στην υπόθεση Novartis, δεν είχε κάποιο στοιχείο να εισφέρει. Είναι η πρώτη όμως εισαγγελική λειτουργός που τόσο ανοιχτά δηλώνει ότι ο τρόπος που ενεργούσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «παραπέμπει σε μεθοδολογία εγκληματικών οργανώσεων», προσθέτοντας ένα ακόμη αδίκημα στο κάδρο των εξωθεσμικών παρεμβάσεων του κ. Παπαγγελόπουλου.

Στην κατάθεσή της στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η Γεωργία Τσατάνη είπε ότι έγινε στόχος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όταν αρνήθηκε να συμβάλλει στην εργαλειοποίηση της υπόθεσης Βγενόπουλου με την άσκηση διώξεων. Όπως όμως επισημαίνουν μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, μια άσκηση διώξεων για την υπόθεση Βγενόπουλου, εκείνη την περίοδο, είχε προφανή στόχο πολιτικά πρόσωπα που ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν απέναντί τους.

Η κ. Τσατάνη είναι συνεπώς η τέταρτη, κατά σειρά, εισαγγελική λειτουργός που καταθέτει παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της δικαιοσύνης και προσπάθεια εργαλειοποίησης συγκεκριμένων υποθέσεων από τον «Ρασπούτιν». Έχει προηγηθεί ο Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος έχει καταγγείλει παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν» για την άσκηση διώξεων σε βάρος πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, προκειμένου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τα εκλογικά της ποσοστά. Η Ελένη Ράικου έχει κατηγορήσει τον «Ρασπούτιν» ότι απαιτούσε την κατασκευή στοιχείων για να πάει στη Βουλή φάκελος με πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis και έχει αναφερθεί σε αντιδικονομικές ενέργειες που έλαβαν χώρα κατ΄εντολή του «Ρασπούτιν» και εν αγνοία του Αρείου Πάγου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Αρνήθηκα να ενδώσω σε πιέσεις και έγινα στόχος δημοσιευμάτων. Σε βάρος μου ασκήθηκαν πειθαρχικά. Σε βάρος μου έγινε και τρομοκρατική επίθεση», κατέθεσε σήμερα η κ. Τσατάνη η οποία προηγουμένως είχε αφηγηθεί στα μέλη της επιτροπής στιγμιότυπα και στιχομυθίες για τις προσπάθειες του πρώην αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου να ασκήσει παρέμβαση στο έργο της. Ιδίως για την έκρηξη έξω από το σπίτι της, επισήμανε πως «όσα ανέφερε η προκήρυξη των Πυρήνων της Φωτιάς, είναι ακριβώς όσα λέει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε βάρος της». 

Όπως και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το 2016, έτσι και σήμερα στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αφηγήθηκε περιστατικό κατά το οποίο ο κ. Παπαγγελόπουλος επιχείρησε να συμμετάσχει σε κοινή συνάντηση με Κυπρίους δικαστικούς, για την υπόθεση Βγενόπουλου, από την οποία η κ. Τσατάνη τον έδιωξε ως αναρμόδιο. «Αναρμοδίως έχετε εισέλθει και θα παρακαλούσα να αποχωρήσετε», του είχε πει τότε, διευκρινίζοντας ότι «οι συντονιστικές συναντήσεις είναι για τον συντονισμό ενεργειών», αλλά, όπως είπε, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «πήγε στη συνάντηση εκείνη να εποπτεύσει λέγοντας ότι "πρέπει να ενημερωθώ για την υπόθεση"». Μετά το περιστατικό αυτό ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων που την στοχοποιούσαν.

Ιδίως για τον εκδότη-δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, φέρεται να κατήγγειλε ότι την είχε πάρει στο τηλέφωνο και της επέρριψε ευθύνες ότι διαδραμάτισε παρασκηνιακό ρόλο για την εκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου στην Εισαγγελία Εφετών. Όταν η Γεωργία Τσατάνη του απάντησε ότι δεν θέλει να την ενοχλήσει ξανά, τότε ο κ. Βαξεβάνης την απείλησε ότι θα ακολουθήσουν αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος της, όπερ και εγένετο, αφού έκτοτε «καθημερινά τα έντυπα του Βαξεβάνη την στοχοποιούσαν ως τη διεφθαρμένη εισαγγελέα, λόγω της υπόθεσης Βγενόπουλου».

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που απάντησε η κ. Τσατάνη σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Μπιάγκη. «Όλες οι υποθέσεις με τους εισαγγελείς έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε όλους. Υπάρχουν δημοσιεύματα που χτυπούν τον πυρήνα της προσωπικότητας τους. Μας αναφέρατε τον κ. Βαξεβάνη. Έχοντας αυτά τα δεδομένα που οδηγείται η σκέψη σας;», την ρώτησε ο βουλευτής. «Υπήρχε μεθοδολογία. Λυπάμαι γιατί αυτός είναι όρος που χρησιμοποιώ στις εγκληματικές οργανώσεις», απάντησε η εισαγγελική λειτουργός.

Όπως κατέθεσε η κ. Τσατάνη, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε εμμονή να ασκηθούν διώξεις για την υπόθεση Βγενόπουλου και της ζητούσε να επιστρέψει την υπόθεση στην τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, «για να κάνει Χριστούγεννα».

Τμήματα της δικογραφίας της υπόθεσης Βγενόπουλου, είχαν ερευνηθεί και από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι επίσης ελέγχθηκαν πειθαρχικά. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η Ελένη Ράικου και ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

«Η κυρία Θάνου με δίωξε πειθαρχικά και ανέλαβε την κρίση της δίωξης που η ίδια έκανε. Και διώκτης και κριτής», κατέθεσε η Γεωργία Τσατάνη.

 Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της έρευνας

Ανοιχτό αφήνουν, μέλη της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το αντικείμενο έρευνας και για άλλες υποθέσεις, οι οποίες αφορούν τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου και τις καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών για παρεμβάσεις του, αν και για μια τέτοια εξέλιξη απαιτείται απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Μέλη της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης εκτιμούν ότι η επιτροπή βρίσκεται, ολοένα και πιο κοντά, σε μια τέτοια εξέλιξη και παρατηρούν ότι, με τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών, στοιχειοθετούνται ήδη λόγοι περαιτέρω διερεύνησης του ρόλου του Δ. Παπαγγελόπουλου και σε άλλες υποθέσεις, οι οποίες έγιναν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας.

Ανοιχτό είναι εξάλλου η έρευνα να επεκταθεί και για άλλα αδικήματα, πέραν αυτών που ερευνά η επιτροπή, για τους χειρισμούς του κ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis. Αναφέρουν ενδεικτικά ότι, κατά τη διάρκεια των καταθέσεων των εισαγγελικών λειτουργών, έχουν καταγγελθεί παρεμβάσεις και πιέσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου, στη λίστα Λαγκάρντ, στις άλλες λίστες που ερευνούσε η δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (λίστες καταθετών, λίστες εμβασμάτων, λίστες φοροδιαφυγής κλπ), όπως και στην υπόθεση τραπεζικού στελέχους. «Οι περιγραφές των τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών παραπέμπουν σε κοινή μεθοδολογία, με την άσκηση πίεσης και εν συνεχεία στοχοποίηση, είτε μέσω πειθαρχικών ελέγχων είτε μέσω δημοσιευμάτων», σημειώνουν βουλευτές. Εξάλλου, μέλη της ειδικής επιτροπής δεν αποκλείουν τις προσεχείς ημέρες να προσέλθουν και άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί, προκειμένου να καταθέσουν για τις πιέσεις του «Ρασπούτιν». 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή