Πλήθος από αστέρια που ελάχιστοι βλέπουν με γυμνό μάτι

Εκπληκτικές εικόνες του ουρανού πάνω από την έρημο Ατακάμα
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 08:01
A- A A+

Το ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό «Cielo», το οποίο μας μεταφέρει στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής, είναι αφιερωμένο στην ομορφιά του νυχτερινού ουρανού.

Μεταξύ ποίησης και επιστήμης, ξενυχτάει με τους κυνηγούς πλανητών στα αστεροσκοπεία της Ατακάμα και με τους κατοίκους της ερήμου, μεταφέροντας τις ιστορίες, τους μύθους και τις υπαρξιακές αναζητήσεις τους.

Το «Cielo» θα προβληθεί στις 29 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31), 1 & 2 Φεβρουαρίου, στις 4 μετά το μεσημέρι, στον κινηματογράφο Δαναός (λεωφ. Κηφισίας 109) και στις 9 Φεβρουαρίου στις 4 μετά το μεσημέρι, στον κινηματογράφο Ααβόρα (Ιπποκράτους 180).
 

FILM AT LINCOLN CENTER

Η ταινία εξελίσσεται μέσα από εκπληκτικές εικόνες του ουρανού πάνω από την έρημο Ατακάμα, την πιο ξηρή στον κόσμο, όπου η απουσία τεχνητού φωτός αποκαλύπτει ένα πλήθος από αστέρια που ελάχιστοι βλέπουν ποτέ με γυμνό μάτι.

Παρουσιάζοντας τους αστερισμούς και τον Γαλαξία που περιστρέφονται καθώς γυρίζει η Γη, οι εικόνες του Cielo -συχνά πλαισιωμένες από άγονες οροσειρές και ερημικά δέντρα- μεταφέρουν την εκστατική ομορφιά του σύμπαντός μας. Όπως ομολογεί ένας αστροφυσικός, αυτή η μοναδική αίσθηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανθρωπότητα, την εξωγήινη ζωή και τα διαστρικά ταξίδια σε απομακρυσμένους πλανήτες.

Μια σπάνια κινηματογραφική εμπειρία που  μεταφέρει την αίσθηση του δέους μπροστά στο θέαμα του έναστρου ουρανού και  καλεί να στοχαστούμε τη θέση μας στο σύμπαν.

Την ταινία στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα προλογίσουν η Δρ. Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού -Αστροφυσικός, στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Αστροφωτογράφος Αντώνης Φαρμακόπουλος.

Τις προβολές στηρίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω του κέντρου επισκεπτών Θησείου.

 gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή