Κ. Μητσοτάκης: Κάναμε πολλά, έρχονται κι άλλα στα εργασιακά

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 15:37
UPD:15:57
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συναντήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των επαφών του με τους υπουργούς και τα επιτελεία τους για την εξαμηνιαία αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2019 δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, με πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης απασχόλησης και ταυτόχρονα την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους ωραρίου.

Αναλήφθηκαν επίσης πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, μεταξύ άλλων με τη δημοσιοποίηση ανοιχτών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που οδήγησαν στην κάλυψη 5.000 και πλέον θέσεων εργασίας σε διάστημα δύο μηνών.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Στο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, νομοθετήθηκε η χορήγηση επιδόματος γέννησης, με στόχο την ενίσχυση της οικογένειας και την καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος, εξασφαλίστηκαν θέσεις για 30.000 περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2019-2020, ενώ διορθώθηκαν αδικίες ή παραλείψεις σε βάρος συγγενών θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι και δικαιούχων σύνταξης χηρείας.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά αυτό το εξάμηνο σε πολλά μέτωπα, τα οποία είναι απολύτως κρίσιμα για την καθημερινότητα των πολιτών. Νομίζω ότι είμαστε μπροστά και σε νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αλλά, πέραν αυτού, έχουμε πολλά άλλα ζητήματα να συζητήσουμε σχετικά με παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, τα ζητήματα που αφορούν την πρόνοια, το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στο Εθνικό Κοινοβούλιο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι και στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού «υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με νέα, καινοτόμα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας, τα οποία θα γεφυρώσουν πολλές από τις δυστοκίες και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς είναι κυρίως νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους να ενταχθούν και πάλι στην αγορά εργασίας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων (Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου, η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης και οι διοικητές του ΟΠΕΚΑ Ξένια Παπασταύρου, του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης και του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Απολογισμός εξαμήνου

Με την ευκαιρία της σημερινής σύσκεψης στο Μαξίμου, έγινε γνωστός και ο απολογισμός έργο στο εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2019 στα εργασιακά, ο οποίος περιλαμβάνει:

Δράσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση και συστηματοποίηση διαδικασιών ελέγχου (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας)

Θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης

Μητρώο παραβατικότητας

Νέο σύστημα προστίμων

Αύξηση συντάξεων χηρείας

Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων των επιμέρους φορέων

Αλλαγή πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας συνδικαλιστικών οργανώσεων

Κατάργηση βασίμου λόγου

Εξορθολογισμός συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων

Ενίσχυση πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας και την προστασία του παιδιού

Κανονιστικές παρεμβάσεις για την επίσπευση της διαδικασίας απονομής εκκρεμών συντάξεων (έκδοση εγκυκλίου για συντάξεις χηρείας - ανώτατο όριο σύνταξης, επιστροφή υπαλλήλων ΕΦΚΑ σε κλιμάκια απονομής συντάξεων, έκδοση εγκυκλίου για συντάξεις θανάτου λόγω καταστροφών, Μάτι, επανυπολογισμός/αύξηση συντάξεων ΝΑΤ)

Διατάξεις Νόμου: για το επίδομα γέννησης τέκνου (2.000 ευρώ για κάθε παιδί), το Επίδομα Στέγασης, τη μετονομασία του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τη Χρηματοδότηση των Δήμων για την κατασκευή Βρεφονηπιακών Σταθμών

Κύριες δράσεις για το 2020

Για το τρέχον έτος το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί τα εξής:

Νέο ασφαλιστικό σύστημα και νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης

Ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων

Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

Πλήρης ανάπτυξη και υλοποίηση σχεδίου δράσης για καταπολέμηση αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας

Έναρξη υλοποίησης δέσμευσης «Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών»

Ανάπτυξη του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και ενσωμάτωση σε αυτό νέων ψηφιακών λειτουργιών (ψηφιακό ωράριο εργασίας, ψηφιακή κάρτα εργασίας). Με το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, δημιουργείται πλέον ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, με το οποίο θα μπορεί να συνδέεται σε πραγματικό χρόνο ο κάθε εργαζόμενος, ενώ για πρώτη φορά θα καταγραφούν οι νέες μορφές απασχόλησης.

Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων

Εκσυγχρονισμός συνδικαλιστικού πλαισίου

Αναδιοργάνωση του θεσμού της μαθητείας, ενίσχυση επαγγελματικής κατάρτισης

Προώθηση πολιτικών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών των φύλων

Προώθηση της αυτόνομης διαβίωσης των ΑμεΑ και Υποστήριξη της ένταξης των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας

Μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ:

Άμεση έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων (ATΛΑΣ)

Ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων των ενταχθέντων Φορέων σε μία ενιαία βάση δεδομένων

e-EFKA

Πρόσβαση ασφαλισμένων σε ψηφιακές υπηρεσίες

Ηλεκτρονική έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών

Ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών

Οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση των ενταχθέντων Φορέων

Προώθηση της διαλειτουργικότητας με κρίσιμες βάσεις δεδομένων

Ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή