Σταματά τη λειτουργία του το παράρτημα του νοσοκομείου Παίδων στην Καλλιθέα

Λόγω υποστελέχωσης
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 16:04
UPD:16:04
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τη συνεχή υποστελέχωση του παραρτήματος Καλλιθέας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» επισημαίνει με ανακοίνωση της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κα Ματίνα Παγώνη, καθώς όπως λέει, μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση της τελευταίας παιδιάτρου μπήκε και επίσημα τέλος στη λειτουργία του.

Πρόκειται όπως λέει, για ένα μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίστηκε από καμία κυβέρνηση και πλήττει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα των παιδιών σε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία. 

Το συγκεκριμένο παράρτημα δημιουργήθηκε με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής σε παιδιατρικές ειδικότητες και  λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με Παιδιατρική Κλινική, Χειρουργείο, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Οφθαλμολογικό Ιατρείο, Ορθοπεδικό, ΩΡΛ, Οδοντιατρικό, με δωμάτια νοσηλείας σε τρεις ορόφους.
Σταδιακά, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησε όπως αναφέρει η κα Παγώνη, η απαξίωση του, οδηγώντας τη μία κλινική μετά την άλλη σε κλείσιμο, χωρίς καμία μέριμνα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για επαρκή στελέχωση. Ως αποτέλεσμα το 2011 λειτουργούσαν μόνο τα Εξωτερικά Ιατρεία της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής (χωρίς να νοσηλεύουν)  με δύο μόνο παιδιάτρους… Αυτή η συνεχής υποστελέχωση οδήγησε να υπάρχει μια παιδίατρος, όπου μόνο για το έτος 2019 εξέτασε 7.000 παιδιά.

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου με τη συνταξιοδότηση της ανακοινώθηκε και επίσημα η παύση λειτουργίας του τμήματος.  Την ίδια στιγμή τα επείγοντα  των δύο μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων  Παίδων «Αγ. Σοφία» και «Παναγιώτη & Αγ. Κυριακού» στενάζουν καθημερινά με την αναμονή να φτάνει τις 8 και 9 ώρες.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καθώς και σύλλογοι και ομάδες γυναικών της περιοχής ζητούν την πλήρη επαναλειτουργία του παραρτήματος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Καλλιθέα, με προσλήψεις μόνιμου επαρκούς ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, επαρκή κρατική χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποδομή με επαρκή αντίστοιχα στελέχωση του κέντρου αποκατάστασης. Επίσης, 24ωρη παιδιατρική κάλυψη καθημερινά με τις παιδιατρικές ειδικότητες ενταγμένες σε ένα Πρωτοβάθμιο Κέντρο Υγείας, πλήρως αναπτυγμένο με στόχο την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή