Πολωνία: «Όχι» της Γερουσίας στον «νόμο-φίμωτρο»

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 19:02
UPD:19:04
REUTERS/AGENCJA GAZETA
A- A A+

Το νομοσχέδιο που θα έδινε στους πολιτικούς το δικαίωμα να απολύουν ή να επιβάλλουν πρόστιμο σε δικαστές απέρριψε σήμερα η Γερουσία της Πολωνίας. 

Η ψήφος στην Άνω Βουλή του πολωνικού Κοινοβουλίου  έρχεται μία ημέρα αφότου νομικοί εμπειρογνώμονες της Ευρώπης είχαν προειδοποιήσει ότι ο προτεινόμενος νόμος παραβαίνει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπονομεύει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία. 

Η Άνω Βουλή, όπου η αντιπολίτευση διατηρεί οριακή πλειοψηφία, απέρριψε τον λεγόμενο «νόμο φίμωτρο» με 51 ψήφους, έναντι 48, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Τόμας Γκρόντσκι.

Η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις που, όπως λέει, έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και τα κατάλοιπα του κομμουνιστικού καθεστώτος. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να φιμωθούν οι διαφωνούντες δικαστές και να περιοριστεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Το περασμένο Σάββατο, δικαστές από πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε. ενώθηκαν με τους εκατοντάδες Πολωνούς δικαστές και δικηγόρους που διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο ωστόσο ενδέχεται να υιοθετηθεί πολύ γρήγορα από την Κάτω Βουλή, η οποία ελέγχεται από το PiS. Η ψήφος των βουλευτών μπορεί να ακυρώσει εκείνη των γερουσιαστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια διαδικασία σε βάρος της Πολωνίας, με αφορμή τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να στερήσει από τη Βαρσοβία το δικαίωμα ψήφου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό επειδή χρειάζεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από τις άλλες χώρες μέλη και η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Πολωνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή