Μία σύλληψη για τα χθεσινά επεισόδια στο δημαρχείο Χίου

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 12:33
UPD:12:34
alithia.gr
A- A A+

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου αναμένεται να οδηγηθεί ένας 32χρονος, ο οποίος συνελήφθη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο δημαρχείο του νησιού.

Ο 32χρονος κατηγορείται για διατάραξη κοινής ειρήνης και άσκηση βίας κατά υπαλλήλων. Επίσης έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται στα πλαίσια του αυτοφώρου ένας ακόμα 45χρονος, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες.

Ν. Μηταράκης: Το σχέδιο της κυβέρνησης θα κριθεί στην πράξη

Σε δήλωσή του με αφορμή τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου με θέμα τη δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Μηταράκης, ο οποίος έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών από ομάδα ατόμων σημείωσε πως αντιλαμβάνεται «τη δυσπιστία των πολιτών που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης», προσθέτοντας όμως ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη».

«Παρουσίασα στο δημοτικό συμβούλιο Χίου το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Σήμερα, η ανοιχτή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 δεν πληρεί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές» ανέφερε συγκρκριμένα ο κ. Μηταράκης.

Όπως επισήμανε «η έλλειψη κλειστού κέντρου δεν επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο από 1/1/2020 διότι δεν μπορούν να κρατηθούν πουθενά όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να μη διευκολύνονται οι επιστροφές».

«Παρά τις φωνές, ο δήμος ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι, όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «ο δήμος επιμένει σε μία πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών».

«Η κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» συνέχισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή