Ξεχωριστή διαπραγμάτευση για κάθε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Κύπρο

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 12:33
UPD:12:33
shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Το κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο στην Κύπρο θα κάνει τη δική του συμφωνία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για την ένταξή του στο ΓεΣΥ, σύμφωνα με την απόφαση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και θα δώσει σημαντική ώθηση για τα επόμενα στάδια που θα ακολουθήσουν μέχρι την 1η Ιουνίου, οπότε και θα εφαρμοστεί η 2η και τελική φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας, αφού στην ουσία ανοίγει τον δρόμο στον ΟΑΥ για έναρξη της διαβούλευσης με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα εκφράσουν τη βούλησή τους να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Το μνημόνιο συνεργασίας αυτό, αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό, μια αρκετά καλή βάση και ικανοποιεί τα περισσότερα από τα αιτήματα που είχε θέσει ο ΠΑΣΙΝ, χωρίς όμως να αφήνει εκτεθειμένο τον ΟΑΥ και να δημιουργεί κίνδυνο επιπλοκών στο ΓεΣΥ, μέσω του Προϋπολογισμού.

Πρόθεση όλων είπε ο υπουργός, «είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα παραμείνουν βιώσιμοι και υγιείς οργανισμοί και σε περιβάλλον ΓεΣΥ». Συνεχίζοντας δήλωσε πως «για να καθησυχαστεί αυτή τους η ανησυχία και για να επαναβεβαιώσουμε την πολιτική βούληση που έχουμε ως Κυβέρνηση, το μνημόνιο ανάμεσα στον ΠΑΣΙΝ και τον ΟΑΥ θα συνυπογραφεί και από εμένα. Οι όροι του μνημονίου θα ενσωματωθούν στη συνέχεια υπό μορφή συμβολαίου, το οποίο θα υπογράψει ο ΟΑΥ με έκαστο ιδιωτικό νοσηλευτήριο που θα επιλέξει να ενταχθεί στο Σύστημα».

Οι όροι του μνημονίου θα ενσωματωθούν σε συμβόλαια που θα υπογραφούν μεταξύ ΟΑΥ και έκαστου νοσηλευτηρίου. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σαν πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι ευρύτερη Κυβέρνηση. Άρα στην ουσία θα υπογραφούν συμβόλαια με έναν Οργανισμό που ανήκει στην Κυβέρνηση και πιθανή μη τήρηση των όρων του συμβολαίου δίνει το δικαίωμα στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο να προσφύγει στη δικαιοσύνη και ανάλογα να δικαιωθεί ή όχι. Άρα και μέσω των συμβολαίων θα παρέχεται η απαραίτητη εγγύηση.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Θωμάς Αντωνίου συμπλήρωσε, ότι τα επόμενα βήματα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο είναι: «Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να εκφράσουν ενδιαφέρον όσα νοσηλευτήρια ενδιαφέρονται για να μπουν σε επιμέρους διαβουλεύσεις για το καθένα ξεχωριστά και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν την περίοδο μέχρι την 31η Μαΐου οι διαβουλεύσεις για να καθοριστούν οι επιμέρους Προϋπολογισμοί για το κάθε νοσηλευτήριο».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή