Ε.Ε. σε Ερντογάν: Ανησυχία για τις γεωτρήσεις και το λιβυκό μνημόνιο

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 21:16
UPD:21:19
A- A A+

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισκέφτηκε το Σάββατο την Κωνσταντινούπολη.

Στο επίκεντρο των επαφών ετέθησαν οι τρόποι συνεργασίας Βρυξελλών – Άγκυρας για την αποκλιμάκωση της έντασης σε Μέση Ανατολή και Λιβύη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ε.Ε., αμφότεροι συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή, μέσω της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου.

Ο Σαρλ Μισέλ, παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες γεώτρησης της Τουρκίας, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Κύπρο.

Εξέφρασε δε, ανησυχίες και για το πρόσφατο μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη, το οποίο προβλέπει τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά τη λιβυκή πολεμική σύγκρουση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την κοινή δήλωση Ερντογάν - Πούτιν για κατάπαυση πυρός και υποστήριξη της διαδικασίας του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές λύσεις ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

Για το μεταναστευτικό, τέλος, ο Μισέλ παραδέχθηκε ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει την πίεση που δέχεται η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί έως και 4 εκατ. πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να υποστηρίζει προγράμματα για πρόσφυγες και κοινότητες φιλοξενίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή