Το ΝΑΤΟ καταδικάζει την ιρανική επίθεση εναντίον βάσεων στο Ιράκ

Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 16:08
UPD:16:09
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ καταδίκασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και επανέλαβε την έκκλησή του για αυτοσυγκράτηση.

Οι εκτοξεύσεις αυτές ήταν η πρώτη στρατιωτική απάντηση της Τεχεράνης στον φόνο του σημαντικού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί με επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ στις 3 Ιανουαρίου. Οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ ανακοίνωσαν επίσης σήμερα επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων.

«Το ΝΑΤΟ καλεί το Ιράν να απόσχει από κάθε νέα βία», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

Αξιωματούχος της Συμμαχίας διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως κανένα θύμα δεν υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της αποστολής της Συμμαχίας που έχει επιφορτιστεί με την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.

Λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή, το ΝΑΤΟ ανέστειλε το περασμένο Σάββατο τις επιχειρήσεις του για την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού. Χθες, Τρίτη, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι ένα μέρος του προσωπικού του που σταθμεύει εκεί θα μεταφερθεί προσωρινά στο εξωτερικό για λόγους ασφαλείας.

Από τον Οκτώβριο του 2018, η Συμμαχία εκπαιδεύει τις ιρακινές δυνάμεις έπειτα από αίτημα της Βαγδάτης, προκειμένου να αποτρέψει την επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή