Εντοπίστηκε η «ασπίδα του Γκαριμπάλντι», έργο τέχνης χαμένο εδώ και 20 χρόνια

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019 17:20
A- A A+

Η ιταλική αστυνομία τέχνης έχει ανακτήσει ένα γλυπτό που είναι γνωστό ως η «Ασπίδα του Γκαριμπάλντι», από ένα σπίτι αρχιτέκτονα στη Ρώμη.  

Η διακοσμητική ασπίδα από χαλκό, ήταν δώρο από τον λαό της Σικελίας στον στρατηγό Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα για ιταλική ένωση και θεωρείται ένας από τους «πατέρες της χώρας».  Το γλυπτό φιλοτέχνησε ο Antonio Ximenes, πατέρας του γνωστού γλύπτη Ettore Ximenes. Έχει διάμετρο 118 εκατοστών και ζυγίζει περίπου 50 κιλά.  

Δωρήθηκε από τον Γκαριμπάλντι στην πόλη της Ρώμης και εκτέθηκε στα Μουσεία του Καπιτωλίου, τα οποία στη συνέχεια το μεταβίβασαν στο Κεντρικό Μουσείο του Risorgimento.

Η ασπίδα εξαφανίστηκε από αυτό το Μουσείο πριν από 20 χρόνια ενώ η αστυνομία ερευνά πώς κατέληξε στο σπίτι του αρχιτέκτονα. Το γλυπτό θεωρείται μοναδικό έργο τέχνης. Απεικονίζει την κεφαλή του Γκαριμπαλντί και στιγμές από μάχες στις οποίες πολέμησε, αλλά επάνω του είναι επίσης χαραγμένα και τα ονόματα 1000 στρατιωτών του.  

Σύμφωνα με τις αρχές, 8405 αντικείμενα στην Ιταλία βρέθηκαν στη λίστα των κλεμμένων κατά το τελευταίο έτος, συμπεριλαμβανομένων  αρχαιολογικών αντικειμένων, αρχαίων όπλων και των μεσαιωνικών εγγράφων. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο έργα συνολικά είναι στη λίστα με κλεμμένα και εξαφανισμένα αντικείμενα.  

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή