ΗΠΑ εναντίον ΔΠΔ για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στο Αφγανιστάν

Δικηγόρος του Τραμπ θα υπερασπίσει τα συμφέροντα των μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 09:54
UPD:09:56
EPA/MARTIJN BEEKMAN
A- A A+

Τα συμφέροντα των μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων πρόκειται να υπερασπιστεί σήμερα ένας από τους προσωπικούς δικηγόρους του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη, με σκοπό να πείσει τους εισαγγελείς να μην εκκινήσουν έρευνα για τα εγκλημάτα πολέμου που φέρονται να έχουν διαπράξει οι αμερικανικές δυνάμεις στο εξωτερικό.

Οι δικαστές του ΔΠΔ απέρριψαν τον Απρίλιο το αίτημα της εισαγγελέα Φατού Μπενσούντα να εξεταστούν οι ωμότητες που φέρονται να διαπράχθηκαν την περίοδο 2003-2004 με τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων, Αφγανών στρατιωτών αλλά και των Ταλιμπάν.

Η Μπενσούντα θα επαναφέρει την υπόθεση με στόχο την έναρξη επίσημης έρευνας στη διάρκεια τριήμερων ακροάσεων ενώπιον επιτροπής εφετών στην Χάγη.

Οι εισαγγελείς επικαλούνται προκαταρκτικά αποδεικτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι διεθνείς δυνάμεις στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων των υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), κακοποίησαν ψυχικά και σωματικά κρατούμενους, το οποίο θα μπορύσε να συνιστά έγκλημα πολέμου.

 «Οι στρατιώτες μας αντιμετωπίζουν μία ύπουλη νέα απειλή, καθώς η εισαγγελέας του ΔΠΔ επιδιώκει να αποκτήσει δικαιοδοσία προκειμένου να ασκήσει διώξεις για εγκλήματα πολέμου εναντίον των στρατιωτών μας, αφού έθεσαν σε κίνδυνο την ζωή τους πολεμώντας κατά της τρομοκρατίας», υποστηρίζει ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο Τζέι Σέκολοου.

Η Ουάσινγκτον έχει ανακαλέσει την έκδοση βίζας για το προσωπικό του ΔΠΔ, αντιδρώντας στις προσπάθειές του να δικάσουν Αμερικανούς στρατιώτες για τις πράξεις τους στο Αφγανιστάν.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη είναι ένα ανεξάρτητο δικαστήριο το οποίο στρέφεται εναντίον φυσικών προσώπων και εκδικάζει γενοκτονίες και εγκλήματα πολέμου, τα οποία είτε έχουν διαπραχθεί από υπηκόους ενός συμβαλλόμενου κράτους είτε έλαβαν χώρα στο έδαφος ενός από τα 123 μέλη του, στα οποία περιλαμβάνεται το Αφγανιστάν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή