Ο Όλεγκ Σέντσοφ παρέλαβε το βραβείο Ζαχάρωφ, μετά την αποφυλάκισή του

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 20:51
UPD:20:51
A- A A+

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης και ακτιβιστής Όλεγκ Σέντσοφ, νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2018, παρέλαβε σήμερα το βραβείο του στο Στρασβούργο.

Ο Σέντσοφ μπόρεσε να παραλάβει το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018 για την Ελευθερία της Σκέψης αυτοπροσώπως, μετά την απελευθέρωσή του από ρωσική φυλακή στις 7 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο σκηνοθέτης συνελήφθη και φυλακίστηκε μετά από διαμαρτυρία για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

GABOR KOVACS

«Είναι εμφανές ότι έχετε παραμείνει πιστός στις αρχές και στις πεποιθήσεις σας, κύριε Σέντσοφ, για τις οποίες έχετε ήδη καταβάλει το βαρύτατο τίμημα της ελευθερίας σας. Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να τιμωρείται γι’ αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Ντέιβιντ Σασόλι, κατά την απονομή του βραβείου.

Ο Πρόεδρος Σασόλι εξήρε το θάρρος των μαχητών της ελευθερίας που υψώνουν τη φωνή τους όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο κύριος Σέντσοφ έχει απελευθερωθεί, πολλοί άλλοι όμως, συμπεριλαμβανομένων μπλόγκερ και δημοσιογράφων όπως ο Στάνισλαβ Ασέγιεβ, κρατούνται ακόμα όμηροι στην Ανατολική Ουκρανία. Ζητούμε την απελευθέρωσή τους».

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και τεράστια ευθύνη για εμένα η παραλαβή αυτού του βραβείου. Δέχομαι το βραβείο εξ ονόματος όλων των Ουκρανών πολιτικών κρατουμένων που έχουν φυλακιστεί ή παραμένουν φυλακισμένοι σε ρωσικές φυλακές», είπε ο Όλεγκ Σέντσοφ στην ομιλία του. Ο κ. Σέντσοφ εγκωμίασε τα επιτεύγματα και τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ και επέκρινε τις «στρατοκρατικές» πολιτικές της Ρωσίας.

Ο Όλεγκ Σέντσοφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές πράξεις κατά των ρωσικών de facto αρχών στην Κριμαία. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δικαστική διαδικασία «άδικη δίκη ενώπιον στρατοδικείου».

O Ουκρανός σκηνοθέτης έχει αναδειχθεί σε ισχυρό σύμβολο και για τη μεταχείριση των 70 περίπου Ουκρανών πολιτών που έχουν συλληφθεί παράνομα και καταδικασθεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στη Χερσόνησο της Κριμαίας, μετά την προσάρτησή της.

Από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου 2018, ο 43χρονος Σέντσοφ πραγματοποίησε απεργία πείνας, την οποία σταμάτησε για να αποφύγει την καταναγκαστική σίτισή του.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή