Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Η επόμενη μέρα, νέα προγράμματα προσεχώς

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 14:35
UPD:14:50
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Την επόμενη μέρα στη λειτουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), που σύντομα ανακοινώνει σειρά νέων προγραμμάτων σπουδών στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, περιέγραψαν στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης οι εκπρόσωποι της νέας Διοικούσας Επιτροπής του, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ακαδημαϊκών και ανθρώπων των γραμμάτων.

Η εκδήλωση έγινε την Τρίτη στο Παράρτημα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Αθήνα και είχε ως θέμα «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Η επόμενη μέρα. Προοπτικές και προκλήσεις. Διεθνείς "λεωφόροι" ανάπτυξης και νέα προγράμματα».

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε τους τέσσερις άξονες της πολιτικής όσον αφορά τη λειτουργία του Ιδρύματος, που είναι η καλύτερη διαχείριση των πόρων του προς όφελος των φοιτητών, η ψηφιακή αναβάθμισή του, η ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών του και η αξιολόγησή τους, καθώς και η δημιουργία νέων εστιών καινοτομίας και αριστείας.

Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης, είπε ότι το ΕΑΠ ξεκίνησε ως ένα πείραμα, φέρνοντας τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας και σήμερα με σειρά επιτυχιών δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τον στόχο του, αλλά εμπλουτίζει διαρκώς την παρουσία του, σε μια εποχή κατά την οποία η γνώση πολλαπλασιάζεται και οι ανάγκες για διεπιστημονικότητα αυξάνονται.

Ο πρόεδρος του ΕΑΠ, καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη των πανεπιστημίων για αυτοδυναμία και αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι οι ρυθμοί παραγωγής της γνώσης αλλάζουν σήμερα ταχύτατα και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι έτοιμα «να φύγουν μπροστά», ενώ επανέλαβε ότι στο μέλλον ένας πολίτης μπορεί να αλλάζει έως και 15 φορές επάγγελμα. Σ' αυτή την ανάγκη της προσφοράς γρήγορων και ποιοτικών προγραμμάτων σπουδών, το ΕΑΠ, όπως είπε, μπορεί να προσφέρει με επιτυχία τις υπηρεσίες του.

Ακολούθησν τοποθετήσεις από τον αντιπρόεδρο Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητή Στάθη Ευσταθόπουλο, τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, καθηγητή Αθανάσιο Μιχιώτη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθηγητή Αντώνη Λιοναράκη, και τον καθηγητή της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών, Στέλιο Ζερεφό.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή