Β. Μεϊμαράκης στην Ολομέλεια του Ε.Κ.: Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί

Παρέμβαση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 12:21
UPD:12:25
twitter.com/v_meimarakis
A- A A+

Την ανάγκη υπεράσπισης της κυπριακής ΑΟΖ «ως ευρωπαϊκής» και την υποχρέωση σεβασμού της από όλους, υπογράμμισε χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ και επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Η σημερινή συζήτηση αποτυπώνει την υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε τα κοινά μας σύνορα, τα κοινά μας συμφέροντα. Την υπεράσπιση της κυπριακής ΑΟΖ ως ευρωπαϊκής, και την υποχρέωση σεβασμού απ' όλους, όπως οριοθετείται από το Δίκαιο της Θάλασσας και όπως προστάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» είπε κατά την παρέμβασή του ο κ. Μεϊμαράκης.

Όπως σημείωσε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί παράδειγμα διεθνούς νομιμότητας παγκοσμίως» και «αυτό συμβαίνει γιατί πρωτίστως υπάρχει κουλτούρα και σεβασμός στις θεσμικές δομές και την δικαϊκή τάξη».

«Δεν είναι λίγες οι φορές όπου στην αίθουσα αυτή σωστά αναδεικνύονται πολιτικά ζητήματα τρίτων χωρών. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε ως Ε.Ε. επιβάλει κυρώσεις, ενώ μόλις τον περασμένο Ιούλιο θέσαμε ως ΕΛΚ το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία με τη γνωστή απόφαση του Συμβουλίου» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η Τουρκία όμως συνεχίζει να μας προκαλεί».

«Διαχρονικά καταπατά κάθε κανόνα. Κάθε κεκτημένο. Κατέχοντας παρανόμως το βόρειο κομμάτι της Κύπρου, παραβιάζοντας επανειλημμένως τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, και καταπατώντας ανεξέλεγκτα την ευρωπαϊκή ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο ως περιφερειακός "μέγας ταραξίας"» είπε.

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ σημείωσε ότι «η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό εταίρο της Ε.Ε., έναν φίλο και καλό γείτονα» και ότι η Ελλάδα διαχρονικά έχει αποδείξει την προσήλωσή της σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης και συνεργασίας. «Δυστυχώς, οι γείτονες με τη στάση τους ξεπερνούν κάθε όριο. Οποιαδήποτε ανοχή τέτοιων παραβιάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο προηγούμενο διεθνούς αυθαιρεσίας» ανέφερε ενώ αναφορικά με τον ρόλο της Ε.Ε. τόνισε ότι «πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλία, να μην μείνει στα λόγια αλλά να επιβάλει στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις στην Τουρκία, υπερασπιζόμενη έμπρακτα τα ευρωπαϊκά της κεκτημένα στην Κύπρο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή