Συνάντηση Τραμπ - Στόλτενμπεργκ στον Λευκό Οίκο την επόμενη βδομάδα

Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2019 22:20
UPD:22:21
REUTERS/JOSHUA ROBERTS
A- A A+

Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα υποδεχτεί στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, κι ενώ διατυπώνονται σφοδρές επικρίσεις για τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν κυρίως, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, τις «προόδους» που κατέγραψαν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για να «αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους και να διασφαλίσουν ένα πιο ισότιμο μοίρασμα του βάρους».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματά, από τότε που αφίχθη στην εξουσία, να ασκεί πιέσεις στους συμμάχους τους, ιδίως τη Γερμανία, την πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, την οποία κατηγορεί ότι είναι ένας κακοπληρωτής εταίρος.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα συζητήσουν επίσης το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, τα δίκτυα 5G και τις κυβερνοεπιθέσεις.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», καταγγέλλοντας την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης και τη μονομερή συμπεριφορά της Τουρκίας στη Συρία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, DPA

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή