Λύνεται το θέμα της προμήθειας των παραγώγων αίματος

Συστήθηκε Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών που λαμβάνουν γ-σφαιρίνη
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 21:17
UPD:21:17
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μετά την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας και το τέλος των ουρών της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ογκολογικούς ασθενείς, το Υπουργείο Υγείας παρεμβαίνει και στο ακανθώδες, όπως το χαρακτηρίζει, ζήτημα των προμηθειών στα παράγωγα αίματος υπογράφοντας σύμφωνο συνεργασίας για την άμεση χορήγηση παραγώγων αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, στις κλινικές που παρακολουθούνται ή νοσηλεύονται οι ασθενείς, χωρίς καμία ταλαιπωρία από ώρες αναμονής ή οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Η εφαρμογή της απόφασης θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 3 νοσοκομεία (πανεπιστημιακά και ιδιωτικά) και θα επεκταθεί στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια τα τελευταία χρόνια, οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από σοβαρά και σπάνια  νευρολογικά, αιματολογικά και άλλα νοσήματα, έχουν μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στη θεραπεία τους όταν πρόκειται για παράγωγα αίματος, όπως η γ-σφαιρίνη.

Μέχρι σήμερα, η προμήθεια γινόταν από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Όμως, οι συνεχείς ελλείψεις των παραγώγων αίματος είχαν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται με πολύωρες αναμονές που συχνά δεν είχαν και αποτέλεσμα.

Το σύμφωνο υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο για το Αιγινήτειο νοσοκομείο και εκπροσώπους ιδιωτικών θεραπευτηρίων, παρουσία εκπροσώπων Συλλόγων Ασθενών, όπως η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) και ο Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος. Στο σύμφωνο αυτό συμπεριλαμβάνονται και ασθενείς με νόσο Pompe, οι οποίοι επίσης δεν θα πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά στο Αιγινήτειο νοσοκομείο όπου και παρακολουθούνται.

Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών που λαμβάνουν γ-σφαιρίνη

Παράλληλα, μπαίνει σε εφαρμογή το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών που λαμβάνουν γ-σφαιρίνη, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η επάρκεια των με απόλυτη ακρίβεια για τις ανάγκες της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή