Έκτακτη σύσκεψη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για το clawback

Στη σύσκεψη έχει κληθεί να παραστεί η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 10:00
UPD:10:12
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Το καταστροφικό και ληστρικό Clawback, όπως το χαρακτηρίζουν οι επαγγελματίες Υγείας, συνεχίζει να εφαρμόζεται οριζόντια και στραγγαλίζει τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία, οδηγώντας πολλά εξ αυτών στο λουκέτο.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη σήμερα στις 14:30 στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων (Συντονιστικό όργανο), προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός συντονισμός για την επίλυση του προβλήματος. Στη σύσκεψη έχει κληθεί να παραστεί και η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθεί το ληστρικό αυτό μέτρο, μέσω του οποίου γίνεται αφαίμαξη μεγάλου μέρους του εισοδήματος των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών μονάδων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ιατρικός κλάδος θα καταβάλει για το έτος 2018 clawback ύψους 120 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η πρόβλεψη για τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ήταν 360 εκατ. ευρώ, κονδύλι το οποίο όπως αποδεικνύεται δεν ήταν ικανό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης.

Μόνο το Α’ εξάμηνο του 2019 με βάση τις υποβολές των παρόχων, το clawback θα διαμορφωθεί στα 58 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διπλασιασθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η ανοδική τάση του clawback κατά τη διετία 2018-2019 προέκυψε λόγω των ρυθμίσεων που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για αυξημένες παροχές στους ασφαλισμένους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, εις βάρος του εισοδήματος των συμβεβλημένων ιατρών και διαγνωστικών μονάδων. Αποτέλεσμα είναι να μην αποζημιώνονται 4 στις 10 ιατρικές εξετάσεις και πράξεις που πραγματοποιούνται.

Οι ιατροί αυτών των ειδικοτήτων εμφανίζουν ομαδικές τάσεις φυγής (brain drain) από την οδυνηρή ελληνική πραγματικότητα, με συνέπεια και τα νοσοκομεία να έχουν αδειάσει από ειδικευόμενους ιατρούς.

Ο ΠΙΣ θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» του ιατρικού δυναμικού και η αφαίμαξη του εισοδήματος των ιατρών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή