Ένα κίνημα γένους… αρσενικού που λέει ΝΑΙ στην πρόληψη!

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 10:45
A- A A+

Η ΑΚΟΣ γιορτάζει και φέτος τον Movember με εκλεκτούς συνοδοιπόρους από τον επιστημονικό, πνευματικό και αθλητικό χώρο, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί, στην Αθήνα.

Στόχος της, να ευαισθητοποιήσει τους άνδρες προκειμένου να θέσουν ως προτεραιότητα την προάσπιση της υγείας τους, εγκαταλείποντας βλαβερές συνήθειες και υιοθετώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Το παγκόσμιο κίνημα του Movember, αναδεικνύει τη σημασία της ανδρικής πρόληψης. Κάθε Νοέμβριο, οι άνδρες σ’ όλη την υφήλιο αφήνουν μουστάκι, υπενθυμίζοντας στον εαυτό τους την υποχρέωση να δώσουν προτεραιότητα  στην πρόληψη. Η λέξη Movember είναι σύνθετη: από τις λέξεις Νοέμβριος (November) και μουστάκι (moustache) και μας θυμίζει ότι η πρόληψη δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Όμως, και οι ίδιες οι γυναίκες, ως Mosistas, εμπλέκονται ενεργά στη διάδοση του κινήματος για την  ευαισθητοποίηση των ανδρών σε θέματα πρόληψης.

Το τρίπτυχο της φετινής εκδήλωσης είναι καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του πνεύμονα και αιφνίδιος θάνατος στους άνδρες.

Με αφορμή την εκδήλωση, η πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, επισημαίνει ότι οι εξετάσεις πρόληψης αφορούν και τοςυ άντρες.  Όπως η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ σώζουν πολλές γυναικείες ζωές, έτσι και οι άνδρες πρέπει να μάθουν να αυτοεξετάζουν τους όρχεις τους και όταν αντιληφθούν κάποια αλλαγή ή οζίδια, να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό. Και να μην φοβούνται τον ουρολόγο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η  δακτυλική εξέταση είναι απαραίτητη και δεν χωρούν δικαιολογίες. Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη  βοηθούν στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Μετά τα 50,  να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση ανά δεκαετία  και να αφαιρούν τυχόν πολύποδες και να μην αμελούν τον έλεγχο αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης. Ό,τι ωφελεί τον προστάτη, ωφελεί και την καρδιά!».

Σύλλογος «Προασπίζω»

Με αφορμή την εκδήλωση, θα παρουσιασθεί ο νέος σύλλογος «Προασπίζω» Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Ενάντια στον Καρκίνο του Προστάτη, ο οποίος θα αποτελέσει το όχημα των ασθενών με καρκίνο του προστάτη για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, απέναντι σε μία ασθένεια της οποίας η έγκυρη διάγνωση διασφαλίζει την ολοκληρωτική θεραπεία της.

Μια εκδήλωση με πολλές εκπλήξεις

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λογοτεχνικά κείμενα θα αποδόσουν, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου και ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης, ενώ, ο stand up comedien Λάμπρος Φισφής, σχολιάζει με τον ιδιαίτερο τρόπο του τον Movember και τις ανδρικές συνήθειες. Επίσης, η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων εμπνεύστηκε σκίτσα τα οποία θα πλαισιώσουν την εκδήλωση. Με έργα τους συμμετέχουν οι σκιτσογράφοι Δημήτρης Γεωργόπουλος, Γιάννης Δερμεντζόγλου, Πέτρος Ζερβός, Μιχάλης Κουντούρης, Soter Tas ( Σωτήρης Τασόπουλος), Ηλίας Ταμπακέας και Μαρία Τζαμπούρα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη Στέλλα Ζιοπούλου και τη Δέσποινα Σπαή, από το σχήμα Triaccordo, να ερμηνεύουν έργα για βιολί και φλάουτο.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή